Зарубежњефт жели и Енергопетрол

Ведрана Кулага
Зарубежњефт жели и Енергопетрол

БAЊA ЛУКA - Руска компанија "Зарубежњефт" заинтересована је за куповину власничког удјела у компанији "Енергопетрол" из Сарајева и размотриће ту могућност када Влада ФБиХ буде одлучила да прода своје акције, казао је "Гласу Српске" замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић.

Истакао је да се још не могу потврдити информације да "Зарубежњефт" купује власничку удио у сарајевском "Енергопетролу", јер он није на продају. Шћепановић каже да постоје планови да "Зарубежњефт" прошири своју малопродајну мрежу и на територији ФБиХ.

- Имамо у плану да проширимо малопродајну мрежу "Нестро" бензинских пумпи и на територију ФБиХ. Aко Влада ФБиХ буде продавала удио у "Енергопетролу" Сарајево били бисмо заинтересовани да размотримо могућност куповине акције у том предузећу - рекао је Шћепановић.

Додао је да постоји могућност ширења у ФБиХ, као и да није логично да једини домаћи произвођач није заступљен равномјерно на цијелој територији БиХ.

Додао је да, иако су се у медијима појавиле информације да Влада ФБиХ жели да раскине уговор са купцем и власником "Енергопетрола", мађарско-хрватских конзорцијумом МОЛ - ИНA, јер нису испунили преузете обавезе, нико из Владе ФБиХ није тим поводом контактирао компанију "Зарубежњефт".

Из "Енергопетрола" јуче нисмо успјели да добијемо коментар на ове информације.

Конзорцијум МОЛ - ИНA преузео је 2006. године за 112,5 милиона евра, већински пакет акција у сарајевском "Енергопетролу". Мађарско-хрватска компанија обавезала се тада да ће за измирити 37,5 милиона евра доспјелих дуговања овог предузећа, као и да ће у модернизацију фирме у идуће три године уложити додатних 75 милиона евра.

Из ФБиХ већ мјесецима стижу информације о могућем раскидању уговора са купцем, због неиспуњавања преузетих обавеза.

Пумпе

Славко Шћепановић је рекао да "Нестро" жели да повећа број бензинских пумпи на територији ФБиХ.

- Ширење мреже бензинских пумпи "Нестро" у ФБиХ било би добро, не само за РС, него и за цијелу БиХ. Тренутно у ФБиХ "Нестро" има само осам пумпи и двије у Брчко дистрикту, што је мало ако се упореди са податком да у Српској имамо 78 продајних мјеста - рекао је Шћепановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана