Зарубежњефт улажу милијарду евра

Глас Српске
Зарубежњефт улажу милијарду евра

ЗAГРЕБ - Руска државна нафтна компанија "Зарубежњефт" улази на велика врата у Хрватску. У сљедећих пет година намјерава да инвестира више од милијарду евра у побољшање нафтне инфраструктуре, док ће за истраживачке пројекте издвојити 100 милиона евра, објавио је генерални директор "Зарубежњефта" Николај Г. Брунич.

Брунич је током конференције за новинаре у просторијама руске амбасаде у Загребу, најавио велике планове, преносе портали.

То је прије свега изградња продуктовода на релацији Славонски Брод - Загреб - Омишаљ. Њиме би се транспортовала дизел горива, бензини и други нафтни производи из рафинерија у Броду у Српској и Славонском Броду.

Према његовим ријечима, тај пројект је приоритет јер би се тим цјевоводом омогућио извоз вишка нафтних деривата и стабилизација тржишта нафтним дериватима у Хрватској.

Брунич је открио да су руске нафтне компаније изразито заинтересоване за чување стратешких залиха руске нафте и нафте намијењене за продају на СПОТ тржишту у складиштима на Омишљу.

Он је казао да је руска компанија за транспорт "Трансњефт" заинтересована за улазак у власничку структура "Јанафа" када то буде могуће.

Трећи пројект "Зарубежњефта" за улазак на хрватско тржиште је њихова намјера куповине бензинских пумпи које у Хрватској продаје ОМВ. Брунич тврди како су аустријској компанији већ послали понуду за куповину али још нису добили одговор.

Директор "Зарубежњефта" нагласио је да је интерес компаније на чијем је челу транспарентно пословање и партнерска сарадња са фирмама у Хрватској.

Тврди како су у свјетлу тога понудили сарадњу "Ини" у вези са питањем тендера за геолошка истраживања, али никад им на то није одговорено.

Брунич сматра како то показује да неки акционари "Ине" нису задовољни њиховим доласком у Хрватску. На питање мисли ли при том на МОЛ, Брунич је одговорио како с МОЛ-ом одлично сарађују у Русији и да у визи с тим питањем нема што додати.

"Зарубежњефт" је преко своје фирме-кћери "Оптима" већ неколико година присутан на тржишту регије као власник Рафинерије нафте Брод и Рафинерије уља Модрича, а прошле је године основала компанију "Нестро Сава" у Хрватској преко које планира да интензивира пословање на хрватском тржишту.

Истраживања

"Зарубежњефт Aдриа", чији су сувласници "Зарубежњефт", "Јанаф" и швајцарска офшор компанија "Њхите Фалцон Холдинг", јавиће се на поновљени тендер за геолошка истраживања на девет локација у Хрватској.

Нова Влада Хрватске недавно је поништила конкурс и ускоро би требало да буде расписан нови. На том пројекту "Зарубежњефт Aдриа" биће главни конкурент "Ини" на пословима истраживањима нафте и гаса у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана