Зарада у РС боља него у Србији и Македонији

Марина Чигоја
Зарада у РС боља него у Србији и Македонији

Бањалука - Просјечна нето плата у Републици Српској износи 823 марке и у односу на земље у региону, већа је од оних у Србији и Македонији, док прво мјесто и даље држи Словенија, гдје просјечна плата износи 1.909 марака.

Према подацима Завода за статистику РС, просјечна нето плата исплаћена у јулу ове године износи 823 КМ и у односу на исти мјесец прошле године реално је мања за 0,2 одсто.

Просјечна нето плата у Србији према посљедњим подацима износи 694 марке, док је у Македонији још мања и износи 671 марку.

Просјечна плата у Црној Гори износи 939 марака, док су највеће плате у Хрватској гдје је просјек 1.436 КМ и Словенији са 1.909 марака.

Заједничко за све ове земље када је у питању ова година јесте да је код свих у овом периоду дошло до реалног смањења плата у односу на прошлу годину.

Стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС Божана Радошевић каже да је плата у РС и у овој години била од 18 до 20 одсто већа него у Србији, док је у односу на Хрватску мања за 40 до 42 одсто.

- Aко се за параметар узме литар уља који се може купити по просјечним тржишним цијенама у овим земљама, евидентно је да се за плату у Републици Српској може купити 20 литара уља више него у Србији. С друге стране, за плату у Хрватској се може купити 30 литара уља више у односу на плату у РС - нагласила је Радошевићева.

Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да су становници Српске по куповној моћи у рангу Македоније и Србије и да ту нема великих одступања.

- У овим земљама основне животне намирнице су јефтиније него код нас. То се посебно односи на Македонију. Оно што је сигурно јесте да имамо нижи стандард него Хрвати и Словенци - казао је Петровић.

Највеће просјечне плате по дјелатностима у РС су у финансијском посредовању, гдје износе 1.2790 КМ, а најниже у угоститељству, гдје износе 557 КМ.

БиХ

Просјечна јулска нето плата у БиХ била је 827 КМ и у односу на јул прошле године номинално је већа за 1,7 одсто.
Најниже плате у јулу - од 542 КМ исплаћене су запосленима у грађевинарству, па у хотелима и ресторанима 543 КМ, док је плата запослених у прерађивачкој индустрији била 594 КМ.
Највеће плате у јулу у износу од 1.286 КМ исплаћене су запосленим који се баве финансијским посредовањем, а слиједе их запослени у снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом са 1.154 КМ и у јавној управи и одбрани, гдје је у просјеку исплаћено 1.136 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана