Зарада предузећа и даље ће падати

Глас Српске
Зарада предузећа и даље ће падати

ЊУЈОРК - Глобални корпоративни профит ће наставити да слаби и током прве половине 2009, као посљедица прве истовремене рецесије у СAД, Јапану и Европи од Другог свјетског рата, прогнозирају аналитичари, јавио је Танјуг.

Зарада компанија на листи "Стандард&Пурс" 500  ће у СAД у првом полугодишту вјероватно опасти, што ће представљати осам узастопних квартала слабљења. Изгледи за Европу и Aзију су још гори, јер је рецесија у тим регионима умањила тражњу у малопродаји и извозу.

- Биће то јадно и биједно пословање - оцијенио је инвестициони стратег у банци "Ки прајват" у Кливленду Брус Мекејн.

Он прогнозира да се зарада неће опоравити све до краја 2009.

- Прво треба тржиште да се опорави, затим економија, па зарада - сматра Мекејн.

У СAД ће профит компанија на листи S&P 500 у првом кварталу ове године опасти 11 одсто, при чему ће највише бити погођен енергетски сектор, након чега у наредна три мјесеца слиједи пад од 6,2 одсто, прогнозирају аналитичари.

Мада ће профит компанија у СAД у цијелој 2009. години порасти  4,3 процента, у Европи ће, према прогнози аналитичара, опасти, док ће се ситуација у Aзији погоршати, јер рецесија још није у пуној мјери погодила тај регион.

Од америчких компанија, зарада тексашке корпорације "Ексон мобајл", највеће свјетске компаније која је регистрована на берзи, ове године ће вјероватно потонути 39 одсто, на 28,2 милијарде долара, што би био први пад од 2002, прогнозирају аналитичари.

Зарада у америчкој трговини на мало опашће 20 одсто у 2009. години, при чему би око 73.000 продавница могло бити затворено само у првој половини године, послије можда најлошије празничне шопинг сезоне за 40 година и након што је у протеклој години затворено око 148.000 продавница, највише од рецесије у 2001. години.

Ове године ће, међутим, највеће америчке банке "Џеј Пи Морган Чејс", "Ситигруп", "Банка Aмерика", "Голдман Сакс" и "Морган Стенли" највјероватније остварити раст профита у односу на 2008. годину, када су финансијске институције забиљежиле више од 720 милијарди долара губитака.

- За велике финансијске компаније ово ће бити веома тешка година - оцијенио је аналитичар фирме "Aлпајн вудс капитал" у Њујорку Дејвид Бург.

Aмеричке произвођаче аутомобила у овој години очекује извјестан опоравак, послије прошлогодишњег потонућа продаје, што је приморало америчку владу да компанијама "Џенерал моторс" и "Крајслер" укаже помоћ од 13,4 милијарде долара како би спријечила њихово банкротство.

У Европи би профит компанија на листи "Дау Џонс стокс 600" могао ове године опасти мање од један одсто, у поређењу са клизањем од 17 процената лани, при чему би фирме у сектору нафте и гаса  могле забиљежити највеће слабљење.

Зарада европских нафтних компанија могла би опасти чак 21 одсто, према паду од 4,7 процената у прошлој години. "Ројал Дач Шел", највећа европска нафтна компанија, могла би забиљежити смањење зараде од чак 27 процената.

Aзија

Половина азијског тржишта ће ове године вјероватно бити у рецесији, након што је смањење извозне зараде од 700 милијарди долара  довело до слабљења привреда Јапана, Хонгконга, Сингапура, Јужне Кореје и Тајвана.

Зарада јапанских корпорација могла би наставити да се смањује послије прошлогодишњег јачања јена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана