Зарада од извоза по запосленом 541 евро

Тања Шикањић
Зарада од извоза по запосленом 541 евро

БAЊAЛУКA - Зарада од извоза робе по запосленом у БиХ износи 541 евро, што је по овом параметру сврстало међу земље региона са најнижим примањима.

Показала је ово анализа која је обухватила републике бивше СФРЈ, а коју је спровео српски сајт Макроекономија.орг.

Ова анализа је показала да је у БиХ просјечна зарада 420 евра, а зарада од извоза робе по запосленом 541 евро, док је у Македонији просјечна зарада 338 евра, а зарада од извоза робе по запосленом 648 евра.

- Просјечна зарада у Словенији износи 988 евра, а зарада по запосленом од извоза робе 2.044 евра. У Хрватској је просјечна зарада 742 евра, а зарада од извоза по запосленом 744 евра - наводи се у анализи.

Просјечна зарада у Србији је 383 евра, а зарада од извоза 527 евра. Међу бившим југословенским републикама зарада по запосленом од извоза робе је у односу на БиХ нижа у Црној Гори, гдје износи 250 евра, а просјечна плата у тој земљи је 477 евра. Међутим, не треба заборавити да Црна Гора има додатни бонус, односно приливе од туризма.

Када се упореде просјечне плате у бившим југословенским републикама, мању плату од становника БиХ имају само становници Србије и Македоније, али су у Македонији веће зараде од извоза по запосленом.

Економисти наглашавају да је занемаривање домаће производње и недостатак прерађивачких капацитета основни разлог што БиХ има изразито низак ниво зараде од извоза.

Економски аналитичар Зоран Павловић је подсјетио да БиХ највише извози сировине или производе врло ниског степена прераде, који немају велику новостворену вриједност.

- Земље региона имају много развијеније прерађивачке капацитете у којима се ствара већа додатна вриједност, па је самим тим и вриједност њиховог извоза по јединици већа него у БиХ, која је занемарила прерађивачку индустрију, почевши од пољопривредних производа, дрвопрераде, до металског сектора - нагласио је Павловић.

Он је истакао да би привредне коморе, Aгенција за развој малих и средњих предузећа РС, као и ресорна министарства морали више да се посвете овом питању, јер БиХ све више извози искључиво чисту енергију без ангажовања радника.

- Енергетика је извоз чисте енергије без запошљавања људи и тако ћемо на сваки начин доћи у ситуацију да продајемо само она природна богатства која имамо, без ангажовања додатне радне снаге - истакао је Павловић.

Фонд зарада

Фонд мјесечних зарада је различит од земље до земље. Фонд зарада у Словенији за 728.057 радника износи укупно 720 милиона евра, у БиХ за 692.471 радника 291 милион евра, у Македонији за 496.700 радника 217 милиона евра, а у Црној Гори за 167.955 радника око 80 милиона евра. Мјесечни фонд зарада у Србији је око 672 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана