Започела ревитализација Сава Семберије из Бијељине

Ведрана Кулага
Започела ревитализација Сава Семберије из Бијељине

БAЊA ЛУКA - Ревитализацијом предузећа "Сава Семберија" из Бијељине, која је започела јуче, обухваћена је замјена дотрајалих машина и опреме, а производња у пуном капацитету очекује се средином године.

Ово је "Гласу Српске" потврдила руководилац производње у "Сави" Миланка Павловић. Она је казала да ће се у оквиру ревитализације предузећа, прије свега, извршити дефектажа свих машина и опреме у фабрици.

- Суштина почетне фазе ревитализације предузећа је да се избаци све што није употребљиво и да се фабрика опреми новим машинама за производњу. Дотрајала опрема ће се демонтирати и избацити из предузећа, а ремонтоваће се и за рад оспособити оне машине које су биле у функцији - рекла је Павловићева.

Према њеним ријечима, до краја маја и почетком јуна у "Сави" би требало да се оспособи производна линија за прераду грашка и јагода.

- Остајемо при томе да у овом периоду крене са линијом грашка и јагоде, првим сировинама које сезонски долазе и са којима креће производња у овом предузећу. Производња у пуном капацитету почиње крајем маја, али све зависи од прилива сировина. И све остале линије ће до тада бити оспособљене за пуну производњу у висини од око 20.000 тона - додала је Павловићева.

Предузеће "Сава" купио је крајем прошле године Милорад Крстић за два милиона марака, чиме је преузео и обавезе предузећа од 1,1 милион марака према радницима и 75.000 марака према добављачима.

Крстић је раније истакао да ће за ревитализацију комплетног предузећа бити потребне три године, те да ће настојати да од "Саве" створи привредни објекат који ће сарађивати, првенствено, са пољопривредницима из Семберије.

Радници

Миланка Павловић је рекла да ће у току ревитализације предузећа "Сава Семберија" бити упослено око 50 радника који ће организовати и изводити радове у фабрици, као и грађевински, машински радници и водоинсталатери. Како производња буде одмицала, истакла је Павловићева, тако ће бити повећаван и број запослених радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана