Записи продати за 35,5 милиона КМ

Марина Чигоја
Записи продати за 35,5 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Прва аукција шестомјесечних трезорских записа Републике Српске успјешно је завршена јуче на Бањалучкој берзи, а продато је 3.600 трезорских записа, укупне вриједности 35.558.640 марака.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је јуче на конференцији за новинаре послије завршене аукције трезорских записа РС да би друга емисија могла да услиједи већ крајем прве половине ове године, односно крајем јуна.

- С обзиром на велику понуду од 8.500 трезорских записа, одлучили смо се на откуп 3.600 записа по продајној цијени од 98,774 марке и каматној стопи од 2,47 одсто. То је најбоља цијена која се појавила код продаје краткорочних обвезница у региону - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је планирано да вриједност прве емисије трезорских записа РС износи 30 милиона КМ.

- Веома смо задовољни, прије свега каматном стопом коју смо добили, али и институцијама које су се појавиле на аукцији, међу којима су биле и банке, осигуравајућа друштва и инвестициони фондови из РС и ФБиХ. Направили смо добар посао и мислим да ћемо на овај начин ријешити краткорочни проблем ликвидности који тренутно постоји у буџету РС - нагласио је Тегелтија и додао да сви који су изабрани данас до десет часова треба да уплате новац.

Тегелтија је подсјетио да је законом дефинисано да се РС краткорочно може задужити до пет одсто властитих прихода, односно до 65 милиона марака на годишњем нивоу.

- Могли смо да продамо трезорских записа више од 65 милиона марака, а цјелокупна куповина би била са каматном стопом испод три одсто. Можда смо и ми очекивали нешто вишу каматну стопу од ове коју смо добили. Та стопа и куповина трезорских записа показатељ су односа инвеститора према РС - нагласио је Тегелтија.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић рекао је да су се јуче по први пут на финансијском тржишту БиХ појавили трезорски записи, за које је интерес био изузетно велики, а каматна стопа веома повољна.

- С обзиром на то да се РС по први пут налази на финансијском тржишту и да се налазимо у држави која има релативно лош кредитни рејтинг, ова каматна стопа показује да инвеститори имају повјерење у јавне финансије РС и да постоји капацитет за задуживање - казао је Божић.

Камата

Милан Божић је рекао да је према оцјени угледне консултантске куће "Блумберг" каматна стопа била изузетно повољна, с обзиром на то да се Република Српска први пут налази на финансијском тржишту и да БиХ има релативно лош кредитни рејтинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана