Записи продати за 27,6 милиона КМ

Марина Чигоја
Записи продати за 27,6 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Друга аукција трезорских записа Републике Српске одржана је јуче на Бањалучкој берзи, а продато је 2.830 записа укупне вриједности 27,6 милиона марака, саопштено је јуче из Министарства финансија РС.

За ову аукцију била је предвиђена продаја 2.900 деветомјесечних трезорских записа, чија је номинална вриједност 10.000 КМ по запису.                                                             

- Продато је 98 одсто планираног обима емисије. Aукција је закључена по јединственој равнотежној цијени од 97,6632 КМ по запису. Друга аукција трезорских записа успјешно је реализована, посебно када се посматра вриједност деветомјесечног еурибора која тренутно износи 1,95 одсто. Постигнута је повољна каматна стопа, у износу од 3,1990 одсто - истиче се у саопштењу. 

У Министарству финансија РС су истакли да су трезорски записи само краткорочни извори средстава који се користе за побољшање ликвидности буџета и да не могу да буду замјена за средства ММФ-а и других међународних финансијских институција која су блокирана због неуспостављања власти на нивоу БиХ.

- Имајући у виду ситуацију са неуспостављањем власти на нивоу БиХ, те неопходну процедуру у вези са одобравањем средстава, и сами представници ММФ-а који су боравили у посјети Републици Српској и БиХ почетком јуна, изразили су велику резерву за повлачење средстава ММФ-а у току 2011. године - истакли су у Министарству.

Додали су да је износ транше ММФ-а који би добила Српска од око 20,7 милиона КМ занемарив, ако се пореди са дугом Федерације БиХ према РС по основу привременог поравнања за расподјелу индиректних пореза са јединственог рачуна за 2008, 2009. и 2010. годину који износи 48,4 милиона КМ.

- Због тога ће Република Српска инсистирати не само на измирењу досадашњег дуга, него и на тражењу подрачуна за Републику Српску, како се постојећи проблеми у будућности не би јављали - истакли су у Министарству.

Прва аукција

Народна скупштина РС крајем марта усвојила је Одлуку о краткорочном задуживању РС, а у складу са том одлуком РС је 11. маја ове године извршила прву аукцију трезорских записа.

- Тада су емитовани шестомјесечни трезорски записи. То је уједно била и прва аукција трезорских записа у БиХ. Остварени износ емисије трезорских записа прве аукције био је 36 милиона КМ. Јединствена равнотежна цијена је износила 98,7740 КМ - нагласили су у Министарству финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана