Занемарени плацеви уз саобраћајнице

Далиборка Секулић
Занемарени плацеви уз саобраћајнице

БAЊA ЛУКA - За разлику од грађевинског земљишта за градњу кућа и стамбених објеката за којима на тржишту некретнина влада велико интересовање, плацеви у индустријским зонама погодни за пословне објекте слабо се продају, кажу агенти за продају некретнина.

Цијене плацева уз главне саобраћајнице, без обзира што су ниже него цијене плацева у градским зонама, тешко проналазе купце, кажу у агенцији за промет некретнинама "Кров" из Бијељине.

- Такве парцеле по квадрату коштају од десет до 50 марака, у зависности од локације, али је потражња изузетно слаба. Земљиште у индустријским зонама обично продају власници сами, цијене формирају такође сами, тако да је тешко стећи увид у стварно стање на тржишту - казали су у "Крову".

Цијене парцела, послије изградње инфраструктуре, према тврдњама агената за продају расту и до пет пута, а цијена увелико зависи од могућности да у скорије вријеме до плаца стигну струја, вода и канализација. Плацевима поред којих је планирана изградња значајнијих саобраћајница, кажу, цијене вртоглаво расту.

Бањолучка индустријска зона, а посебно земљишта гдје би купац могао да развије бизнис, и те како утиче на цијену, кажу у агенцијама. Цијене таквих парцела крећу се од 30 до 40 марака по квадрату.

Власник агенције "Твико" из Требиња Васо Милић каже да се цијене грађевинског земљишта драстично разликују у Херцеговини и у Сарајеву.

- Квадрат земљишта у индустријској зони у Требињу кошта од 25 до 30 марака, док цијене плаца поред ауто-пута у Сарајеву достиже и до 120 - 130 марака по квадрату - рекао је Милић и додаје да се плацеви за градњу кућа у Требињу у посљедње вријеме веома добро продају.

Грађевинарство

Вриједност урађених грађевинских радова у РС, према подацима Завода за статистику РС, у првом тромјесечју ове године већа је за 2,4 одсто у односу на исти период прошле године. Вриједност урађених радова у марту ове године већа је за 27,7 одсто у односу на март 2008. У Заводу наводе да је број радника на грађевинама у Српској у марту ове године мањи за 0,3 одсто у односу на исти период прошле године, док је у односу на просјечан број радника у 2008. години мањи за 3,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана