Замјеном трансформатора до поузданијег рада система ХЕ Требиње 1

Агенције
Замјеном трансформатора до поузданијег рада система ХЕ Требиње 1

Требиње - У оквиру друге фазе пројекта “Енергија 3”, коју финансира Свјетска банка, почела је замјена трансформатора на постројењима Хидроелектране Требиње 1, што ће допринијети поузданијем и стабилнијем раду овог електронергетског система, јавиле су агенције.

Вриједност друге фазе је 4,2 милиона евра, а посао на замјени трансформатора требало би да буде завршен до краја октобра.

Руководилац погона Хидроелектране Требиње 1 Томислав Пешут потврдио је да су испитивања показала да је замјена трансформатора приоритет, јер би, у супротном, било проблема у раду Хидроелектране.

Пешут истиче да ће стари трасформатори снаге 60,6 мегаволт ампера бити замијењени новим и јачим снаге 68 мегаволт ампера.

- Ревитализацијом генератора и турбине добићемо могућност повећања снаге, да трансформатори не би били уско грло за пренос енергије у будућности - објаснио је Пешут.

Радове изводе хрватске фирме “Загреб транс” и “Кончар” и стручњаци Хидроелектрана на Требишњици.

У Хидроелектранама на Требишњици кажу да ће крајем ове године бити потписани уговори за трећу фазу у оквиру пројекта “Пауер 3”, чија је вриједност десет милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана