Замијењено 1,8 милиона неважећих “швајцараца”

Јелена Станић
Замијењено 1,8 милиона неважећих “швајцараца”

БАЊАЛУКА - Банке са сједиштем у Српској, према подацима Агенције за банкарство РС, замијениле су и откупиле 1,8 милиона швајцарских франака серије осам, који су повучени и од краја априла више нису законско средство плаћања у Швајцарској.

У Агенцији истичу да је 87 одсто неважећих “швајцараца” замијењено за нове новчанице CHF серије девет, а 13 одсто најчешће за конвертибилну марку и мањи дио за валуту евро.

Како су казали у овој агенцији, грађани могу да замијене новчанице франка из осме серије у двије банке у Српској, као и у четири које имају сједиште у ФБиХ. Додали су да не располажу процјеном колико је преостало новчаница швајцарских франака серије осам у Српској те су подсјетили на чињеницу да не постоји законска обавеза банака да врше откуп или замјену неважећих страних новчаница.

Грађани који имају новчанице швајцарског франка серије осам, које су пуштене у оптјецај од 1995. до 1998. године, могу их замијенити и на шалтерима швајцарске јавне благајне (SBB/CFT, SWISS Post) до 30. октобра или на неограничено вријеме на шалтерима Швајцарске националне банке (SNB) у Берну и Цириху или у агенцијама које се налазе у већим градовима Швајцарске.

- Новчанице се могу послати и поштом SNB (Swiss National Bank Cashier`s Office, West Bundestplatz 1, CH-3003 Berne, тф: +41 586 310 757 - наводе у Агенцији за банкарство РС. 

Износ који представља укупну номиналну вриједност новчаница поднесених за замјену уплаћиваће се на рачун подносиоца.

Економиста Зоран Павловић истиче да су грађани приликом замјене неважећих франака имали трошкове јер су им поједине мјењачнице или банке узимале провизију или мијењале по мањем курсу. 

- То је створило одређено неповјерење грађана према тој валути, због чега ће многи највјероватније промијенити тај новац у евро или другу валуту. Претпостављам да себи неће поново дозволити да новац не могу да замијене или да их то много кошта - рекао је Павловић додајући да је наш народ познат по чувању новца у сламарицама и сефовима.

Заштита

Разлог повлачења из оптицаја осме серије новчаница швајцарског франка је унапређење заштитних елемената које је примијењено у деветој серији.

Без временског ограничења у Националној банци Швајцарске могућа је и замјена новца из шесте серије која није у оптицају од 1. маја 2000. године, док је седма серија резервна и никада није пуштена у оптицај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана