Законски прописи морају да се поштују

Глас Српске
Законски прописи морају да се поштују

СAРAЈЕВО - Поводом тврдњи да банке неосновано подижу каматне стопе, став Удружења банака БиХ је да су банке дужне поштивати законске прописе које регулишу ову област, а посебно Закон о заштити потрошача БиХ, пренијеле су агенције.

Што се тиче законитости уговора и уговорних одредби за то је искључиво надлежан суд. Законом је, такође, предвиђена улога омбудсмана и инспекцијских органа као носиоца заштите потрошача с којима ће Удружење банака уско сарађивати.
Извршни секретар УББиХ Мијо Мишић навео је у сриједу на конференцији за новинаре у Сарајеву да ће банкама из канцеларије Омбудсмана бити упућено 16 препорука које су углавном на фону поштивања законских прописа, а посебно Закона о заштити потрошача.

-  Омбудсман наглашава одређене ствари које су банке дужне да ускладе са Законом о заштити потрошача. Став Удружења банка је да се закон мора поштовати и нека свака банка одговара ако је прекршила законске прописе - истакао је Мишић.

Руководилац за банкарске послове УББиХ Самир Лачевић представио је податке о банкарском сектору БиХ у 2008. години.
Просјечна каматна стопа у БиХ, како је рекао, најнижа је у односу на окружење. Према службеним показатељима ММФ-а, просјечне каматне стопе у БиХ у 2008. су износиле 6,98 одсто, у Хрватској 10,07, а Србији 18,11 одсто.

Што се тиче просјечних каматних стопа по методологији Централне банке БиХ, оне, такође у задњих шест мјесеци у времену кризе нису имале значајни тренд раста.
Одређени број банака, који се одлучио на повећање каматних стопа, то је учинио у складу са својом пословном политиком и уговорном клаузулом с клијентом, кажу у УББиХ.

Каматна стопа

Из Удружења банака БиХ наглашавају да је промјењива каматна стопа предвиђена Законом о облигационим односима и Законом о заштити потрошача БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана