Закерберг зарадио чак 2,2 млијарде долара

theguardian.com
Закерберг зарадио чак 2,2 млијарде долара

Њујорк - Зараде извршних директора у САД у 2012. биле су веће него икада. Прво мјесто заузео је Марк Закерберг, који је зарадио чак 2,278 милијарди долара.

Први пут у историји, десет најбоље плаћених америчких менаџера зарадило је преко 100 милиона долара бонуса, а двојица су однијела кући чек од преко милијарду долара.

Марк Закерберг, суоснивач Фејсбука, најплаћенији је директор у 2012. години, показује истраживање које је спровела компанија GMI Рејтингс.

Закербергова основна плата износи 503.205 долара, а бонус од 266.000 долара. Међутим, већи дио његове зараде су његове деонице, чија је вриједност већа од 2,27 милијарди долара.

Закерберг се углавном обогатио од разлике у цијени деоница, чија је куповна цијена била 6 пенија, а продајна цијена око 38 долара.

Ричард Киндер, извршни директор и предсједник фирме за енергетику Киндер Морган, је у 2012. имао плату од само једног долара и није добијао никакав бонус. Међутим, зарадио је 1,1 милијарду долара продајући ограничене дионице.

Половина од 10 најплаћенијих директора су уједно и оснивачи компаније.

Треће мјесто припада Грегорију Мафеју, који се на листи појављује два пута, једном као извршни директор Либерти медија, а други пут као извршни директор Либерти интерактива. Његова зарада, на оба радна мјеста, укупно износи 391 милион долара.

Тим Кук из компаније Епл је зарадио скоро 140 милиона долара тргујући ограниченим дионицама у 2012. Прије двије године, Кук је одобрио трансфер милион ограничених дионица, као осигурање за задржавање своје позиције извршног директора. Дионице продате у 2012. години неће бити одобрене прије 2016. године.

Све у свему, 10 најплаћенијих менаџера је, по овогодишњим резултатима, укупно зарадило више од 4,7 милијарди долара и први пут у историји ниједан није зарадио мање од 100 милиона долара.

"Никада нисам видио овако нешто", рекао је Грег Руел, савјетник истраживања GMI-ја и аутор извјештаја. "Обично имамо неколико извршних директора који зарађују више од 100 милиона долара, али никада се није десило да то буде свих 10."

Скоро сви додатни приходи потичу од дионица и осталих компензација везаних за акције. Десет најплаћенијих је претходне године зарадило укупно 3,3 милијарде на дионицама и повећавању броја ограничених дионица. Готовински бонуси укупно износе 16,2 милиона долара.

У GMI истраживању испитано је 2.259 америчких извршних директора, чији су приходи порасли за 8,74 одсто. Ипак, ово је мањи пораст од оног који се биљежио претходне двије године. Међутим, ове године је 10 најплаћенијих директора по висини зараде видно надмашило остатак директора на листи, они су се обогатили прије куповином дионица по ниским цијенама.

У наставку, извјештај приказује све већи јаз између плата извшних директора и плата просјечних радника. По ријечима америчког пописног бироа, просјечна зарада обичних радника је износила 51.017 долара у 2012, што се не разликује од извјештаја из 2011.

Плате просјечног становништва су опале за отприлике 9 одсто од 1999. када су износиле 56.080 долара. Извјештаји пописног бироа показују повећање плата оних на челу компанија, док се у платама просјечног становништва константно биљежи пад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана