Заказала наука и иноваторство

Aгенције
Заказала наука и иноваторство

Сарајево - Према резултатима Глобалног индекса иновација за 2013. годину, који рангира земље према масовности нових технолошких и научних изума и иновација, од земаља региона БиХ и Албанија су најлошије позициониране.

Најлошије пласирана земља са Балкана је Албанија која се налази на 93. мјесту од укупно 142 земље свијета, док се БиХ нашла на 65. мјесту.

Од осталих земаља региона, најбоље рангирана је Хрватска која се налази на 37. мјесту, а слиједе Црна Гора на 44., Македонија на 51. и Србија на 54. мјесту листе иновација и идеја у свијету, пренијели су портали.

Од земаља ширег региона Балкана, најиновативнији и најкреативнији су Словенци који су пласирани на 30. мјесто, а слиједе их Мађари на 31, Словаци 36., Бугари 41. и Румуни на 48. мјесту.

Према Глобалном индексу иновација за 2013. годину, прва је Швајцарска, а слиједе Шведска, Велика Британија, Холандија, САД, Финска, Хонг Конг, Сингапур, Данска и Ирска. Најлошије рангиране земље у свијету су Јемен, Судан, Мадагаскар, Того и Алжир.

Од 20 најбоље пласираних земаља свијета њих 12 су европске, што значи да је Европа континент гдје се већ дуги низ година постижу најбољи и врхунски резултати у области иновација и креирања нових технолошких и научних идеја и концепата.

У извјештају, који су припремили Инсеад, водећа међународна школа бизниса и Свјетска организација за интелектуално власништво (WIPO), наводи се да су за напредак у области иновација и технолошких изума врло битни фактори политичка стабилност земље и приступ образовању за све грађане у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана