Жак Aтали - Њемачка држи кључ самоубиства ЕУ”

Глас Српске
Жак Aтали - Њемачка држи кључ самоубиства ЕУ”

ПAРИЗ - Бивши предсједник Европске банке за обнову и развој Жак Aтали упозорио је Нијемце да ће њихово противљење кључној улози Европске централне банке у спасавању евра водити европском самоубиству.

Он је рекао да “данас поново Њемачка држи у својим рукама оружје за колективно самоубиство континента, најнапреднијег на свијету”, пренијеле су агенције.

У колумни објављеној у француском листу “Експрес” он је подсјетио Французе и Нијемце да су током протеклих сто година чак четири пута баш те двије државе биле у моћи да одлуче о судбини Европе и да су се сва четири пута одлучиле за гром и пакао и њено самоубиство.

- Да би схватила колика на њој одговорност лежи, Њемачка мора да се одрекне својих илузија - каже Aтали и истиче да је десет банака које кредитирају државу у веома лошој ситуацији.

Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен рекао је да је дужничка криза у еврозони довела монетарну унију на опасну раскрсницу од које зависи опстанак заједничке валуте.

- Испред нас стоји или спора дезинтеграција зоне евра или значајно јачање монетарне уније - рекао је Рен, пренијеле су агенције.

Предсједник Румуније Трајан Басеску критиковао је европске банке, истичући да се нада да његова земља неће морати да испашта због њихове “похлепе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана