Заједнички праве штедљиве сијалице

Марина Чигоја
Заједнички праве штедљиве сијалице

БAЊA ЛУКA - Предузеће "Синелтец" из Бање Луке и фабрика сијалица "Тесла нова" из Владимировца код Панчева потписали су у суботу у Бањој Луци уговор о пословно-техничкој сарадњи која ће бити усмјерена на производњу штедљивих сијалица.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Ђуро Грбић рекао је да је         циљ оваквих уговора удруживање технолошких и техничких достигнућа фирми сродних по дјелатности, које кроз заједничку сарадњу, коришћењем узајамних знања и производних могућности, могу да раде на остваривању бржег развоја, напретка и проширивања тржишта.

- Влада Републике Српске подржава сваки облик привредне сарадње којем је циљ размјена знања и потенцијала, сарадња са земљама у окружењу и пласман на инострана тржишта. Доказ за то су бесповратна средства која Влада РС у посљедње четири године издваја за подстицај извоза - казао је Грбић.

Већински власник и директор фабрике "Тесла нова" Бранко Стојисављевић нагласио је да би реализација оваквих пројеката у будућности значила отварање нових фабрика и уштеду електричне енергије унутар државе у којој се инвестира.

- Статистика показује да се коришћењем штедљивих сијалица постиже уштеда електричне енергије и до пет пута. Захваљујући "Нарви", нашем пословном партнеру из Њемачке, која је четврта по реду фабрика сијалица у Европи, надамо се да ће се производи из Владимировца, у сарадњи са предузећем из Бање Луке, брзо наћи на домаћем и европском тржишту - истакао је Стоисављевић.

Предузеће "Синелтец" бави се производњом штампаних плоча за штедљиве сијалице.

- Ова сарадња има велики значај, а сљедећи корак у овом пројекту је дефинисање модалитета и начина сарадње, које има циљ отварање нових радних мјеста - рекао је директор "Синтелтеца" Бранислав Зец.

 Интерес

Потписивању уговора присуствовали су директор предузећа "Микроелектроника" Драган Праштало и директор Фабрике специјалних уређаја Светозар Бојанић који су показали интерес за производњу готовог производа, штедљивих сијалица, у Српској кроз сарадњу на овом пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана