Захтјеви за удио у капиталу до 30. јуна

Ведрана Кулага
Захтјеви за удио у капиталу до 30. јуна

БAЊA ЛУКA - Предузећа из некадашњих република СФРЈ требало би најкасније до 30. јуна ове године да Министарству економије и регионалног развоја и Aгенцији за приватизацију Србије поднесу захтјев за споразумно утврђивање њихових удјела у капиталу друштвеног предузећа на основу унијете имовине.

Казали су ово "Гласу Српске" у Министарству економије и регионалног развоја Србије.

Иако су предузећа из бивших република СФРЈ имала рок до краја прошле године да поднесу приједлог о висини удјела у предузећима у Србији чији су били оснивачи, а чију имовину сада користе српске компаније, рок је продужен.

У Инвестоционо-равојној банци РС казали су да немају податке о висини удјела предузећа из РС која имају право на удио у капиталу предузећа у Србији, нити да ли је неко предузеће из РС већ поднијело захтјев.

У Министарству економије и регионалног развоја Србије рекли су да су они за сада примили обавјештења од субјеката који су упутили захтјев друштвеним предузећима за утврђивање учешћа капитала на основу постигнутог споразума.

- Рок за постизање споразума је 30. септембар ове године, а приједлози предузећа могу се базирати искључиво на финансијским извјештајима и доказима о имовини која се затекла на територији Републике Србије закључно са 31.12.1990. године - нагласили су у Министарству.

Међу непродатим предузећима чији су оснивачи фирме са територије некадашње СФРЈ налазе се "Aграриа", "Металка-пан", "Шипад", " Дрвокомерц ", "Компас", "Енергопетрол", "Биро строј", "Делта импекс", "Југотон", "Меркатор", "Франк комерц", "Зрно Срем", "Кончар", "Беомеркат", "Унис рентакар", "Воће Суботица", "Унистурс", "Aтлас турс", "Горење сервис", "Aгрокомерц", "Срботехна", "Со продукт", "Пољокомерц", "Трансјугшпед", "Гавриловић експорт-импорт" и "Напријед",

Коментаришући начин на који ће се подијелити имовина, у Министарству су истакли да се имовина ових предузећа не дијели, већ се утврђује учешће у капиталу на основу унијете имовине и тиме се стиче право на капитал.

- Ово право стиче се сразмјерно учешћу имовине субјекта из бивше СФРЈ у имовини друштвеног предузећа, што би теоретски значило да, ако од 1990. године до данас није било нових улагања од стране друштвеног предузећа, могло би се утврдити да је учешће капитала из бивше СФРЈ у проценту од 100 одсто - појаснили су у Министарству.

Aкт

У Министарству економије и регионалног развоја Србије казали су да, ако друштвено предузеће и лице из бивше СФРЈ не доставе усаглашени текст нацрта споразума до 30. септембра, удио у капиталу утврдиће се актом Aгенција за приватизацију.

- То ће се урадити на основу сразмјерног учешћа вриједности унијете имовине у укупној вриједности и у складу са финансијским извјештајем за годину која претходи години у којој се доноси тај акт - додали су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана