Задуженост становника пада, штедња расте

Марина Чигоја
Задуженост становника пада, штедња расте

БAЊA ЛУКA - Укупна задуженост становника Републике Српске по основу кредита у банкама у РС и пословних јединица банака из ФБиХ које послују у Српској, у прошлој години мања је за 6,4 одсто у односу на 2008. годину, док је штедња становништва у истом периоду повећана за 12 одсто.

Показују то прелиминарни неревидирани подаци Aгенције за банкарство РС.

- Задуженост по становнику лани је износила 1.393 марке,   док је у 2008. години задуженост била 1.488 марака - казали су у Aгенцији.

Истичу да је укупна штедња грађана на крају 2009. године износила 1,1 милијарду марака са стопом раста од 12 одсто у односу на крај 2008. године.

- На крају прошле године укупни кредити износили су 3,7 милијарди марака, од чега се на кредите грађана односи 1,5 милијарди марака - истичу у Aгенцији.

Професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица каже да је смањење задужености становништва у РС било и очекивано, с обзиром на то да је дошло до пада привредних активности и потражње за кредитима.

- Опала је и потражња за трајним потрошним добрима, као и стамбена изградња, што је, сасвим сигурно, утицало на смањење задужености. С друге стране, сматрам да је штедња повећана због тога што су повећане гаранције државе за штедњу грађана у банкама - нагласио је Вукмирица.

Он је додао да је економска криза оставила трага и на банкарски сектор РС, те да се то види и по мањој добити банака у односу на прошлу годину.

Према подацима Aгенције, износ нето добити банака, односно  остварене добити умањене за износ обрачунатог пореза, на крају прошле године износио је 20,4 милиона марака.

- Десет банака из РС остварило је добит прије опорезивања од 29,9 милиона марака, док је једна банка пословала са губитком од 4,3 милиона марака. Послије обрачунатог пореза још једна банка је исказала губитак од 0,3 милиона марака - кажу у Aгенцији.

Према овом извјештају, добит банака прије опорезивања закључно са 31. децембром 2009. године мања је за 20 одсто у односу на 2008. годину, а нето добит је мања за 34 одсто у односу на исти период.

Кредити

У Aгенцији за банкарство РС кажу да се утицај глобалне финансијске кризе у 2009. години проширио и на реални сектор Српске, што је довело до отежаног враћања кредита, како привреде, тако и грађана, у нешто блажем обиму. Из тих разлога, додају, банке су издвојиле већи износ резерви за кредитне губитке, што је утицало на веће трошкове пословања, односно на пад нето добити. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана