Задуженост по становнику порасла за 40 одсто

Тања Шикањић
Задуженост по становнику порасла за 40 одсто

БAЊAЛУКA - Задуженост по становнику у пословним банкама у БиХ је од 2007. до 2010. године повећана за 40 одсто, док је у земљама региона тај проценат знатно нижи.

То су показали резултати истраживања нивоа задужености становништва у пословним банкама у земљама региона, које је спроведено у Србији, а које је обухватило само задуженост физичких лица у банкама.

Динамика раста задужености у Србији у поменутом периоду била је нешто мања и износила је 29 одсто, а дуговања по становнику у Хрватској су у истом периоду порасла за 14 одсто.

Према резултатима истраживања, просјечна задуженост по запосленом у БиХ у 2010. години је износила око 5.500 евра, што је изузетно висока задуженост у односу на просјечну плату, која је у фебруару ове године износила 818 марака.

У структури раста задужености су највећим дијелом били заступљени стамбени кредити и кредити за рефинансирање.

У анализи истраживања задужености се наводи да највећу опасност у будућем периоду за становништво у БиХ и земљама у региону представља значајна неуравнотеженост раста кредитне задужености и раста просјечних зарада.

- Овакав тренд би могао у будућем периоду многе грађане довести до великих проблема у отплати кредита - наводи се у резултатима истраживања.

Исто сматра и професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица, који је истакао да у периоду кризе и отежаних привредних активности, које су посљедњих година присутне у БиХ и земљама региона, сваки раст задужености становништва може да буде велико оптерећење.

- Раст задужености у неповољном периоду је допринио повећању броја захтјева за пролонгирањем отплате кредита на годину или двије, како у Србији, тако и у БиХ - истакао је Вукмирица.

Додао ЈЕ да ипак треба имати у виду да су, без обзира на раст задужености од 40 одсто, становници БиХ и даље знатно мање задужени у односу на становнике у земљама региона. 

- То је зато што се у БиХ и даље веома мали проценат радника задужује у односу на укупан број запослених - истакао је Вукмирица.

ЗЕМЉA

Задуженост по запосленом у  еврима у 2010. години

Србија

2.000

Црна Гора

5.500

Хрватска

10.000

БиХ

5.500

Македонија

1.700

Словенија

7.200

Грчка

14.00

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана