Задуженост по глави становника 1.664 КМ

Марина Чигоја
Задуженост по глави становника 1.664 КМ

БAЊAЛУКA - Укупна кредитна задуженост становника Српске на крају трећег квартала ове године износила је 2,38 милијарди марака односно 1.664 КМ по становнику, показују подаци Aгенције за банкарство РС.

Према извјештају Aгенције о стању у банкарском систему РС за првих девет мјесеци ове године задуженост по становнику на нивоу банкарског система РС на крају 2008. године износила је 1.801 КМ, на крају 2009. године 1.664 КМ, док је прошле године била 1.624 КМ.

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац рекао је да у односу на земље у региону становници Српске нису превише задужени.

Он каже да повећање задужености није толико изражено, прије свега због тога што се они који могу да се задужују уздржавају од тога.

- Они који се могу задужити, не задужују се јер очекују теже дане. С друге стране, имамо велики број људи који је већ искористио све могућности задуживања и више немају простора за то. Они који имају штеде и неће да се задужују, а они који немају углавном не могу да се задуже - истакао је Грабовац и додао да овај ниво задужености на неки начин осликава финансијску немоћ грађана РС да се уопште задуже.

Укупни кредити грађанима на крају трећег тромјесечја износили су 2,15 милијарди КМ и већи су за четири одсто у односу на крај прошле године.

- Раст кредита 2009. и 2010. године био је успорен због пооштравања услова и опрезније политике кредитирања, те отежаног приступа иначе све скупљим изворима финансирања за банке. Кредитна активност банака у 2011. години нешто је интензивнија и на крају септембра бруто кредити били су већи за шест одсто у односу на почетак године, а финансирани су углавном из текућих отплата кредита, кредитних извора средстава од Инвестиционо-развојне банке РС, те из раста депозита - наводи се у извјештају Aгенције.

У Aгенцији додају да је кредитна активност банака у току девет мјесеци ове године била усмјерена на кредитирање реалног сектора, и то првенствено краткорочно, док је раст дугорочних кредита више посљедица репрограмирања кредита у реалном сектору, него оживљавања инвестиционих активности у Српској.

Камате

Укупни приходи банкарског сектора Републике Српске са 30. септембром 2011. године износили су 342,2 милиона КМ и имају стопу раста од три одсто у односу на исти период прошле године.

- Основни приходи су приходи од камата који су износили 239,4 милиона КМ или чак 70 одсто од укупних прихода и имају стопу раста од два одсто у односу на исти период 2010. године - наводи се у извјештају Aгенције за банкарство.

Година Задуженост по глави становника

2008.            1.801 КМ

2009.            1.664 КМ

2010.            1.624 КМ

девет мјесеци 2011. 1.664 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана