Задуженост по глави становника 1.505 КМ

Агенције
Задуженост по глави становника 1.505 КМ

Бањалука - Укупна задуженост грађана Републике Српске по кредитима банака из Српске на крају првог тромјесјечја износила је 2,15 милијарди КМ или 1.505 КМ по глави становника, стоји у извјештају Агенције за банкарство Републике Српске, преносе агенције.

Задуженост по глави становника по кредитима банака на крају прошле године износила је 1.501 КМ.

Према намјенској структури кредита грађанима, највеће учешће од 65 одсто имају краткорочни и дугорочни кредити за општу потрошњу у износу од 1,4 милијарде КМ.

У намјенској структури кредита за општу потрошњу превладавају ненамјенски готовински кредити, чији је износ на крају првог тромјесјечја био 1,06 милијарди КМ са стопом пада од један одсто у односу на претходну годину.

Кредити грађанима по картицама и прекорачења по рачунима укупно износе 174 милиона КМ и имају стопу раста од четири одсто у односу на крај прошле године.

Остале намјене кредита, куповина робе широке потрошње, куповина аутомобила, куповина хартија од вриједности, ломбардни кредити и слично износе 140,7 милиона КМ или десет одсто.

Микрокредитни сектор: Негативан финансијски резултат милион КМ

Микрокредитни сектор у Републици Српској је на крају првог тромјесјечја ове године остварио негативан финансијски резултат од 1,01 милиона КМ, стоји у извјештају Агенције за банкарство РС.

У посматраном периоду у Српске је лиценцирано девет микрокредитних организација, од чега су четири микрокредитна друштва лиценциране као профитне и пет микрокредитних фондација као непрофитне организације.

Укупан приход микрокредитних организација на крају првог тромјесјечја био је 9,2 милиона КМ са стопом пада од 11 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, а односе се на приходе микрокредитних друштава у износу од 9,1 милиона КМ и приходе микрокредитних фондација од 124.000 КМ.

Основни приходи су приходи од камата и износе девет милиона КМ, што чини 98 одсто укупних прихода и мањи су за десет одсто у односу на стање крајем првог квартала прошле године.

Пад прихода од камата посљедица је смањења кредитног портфолија.

Укупни расходи на крају првог тромјесјечја из редовног пословања износили су су 10,6 милиона КМ са падом од 12 одсто у односу на крај претходне године.

Позитиван финансијски резултат остварила су два микроокредитна друштва у укупном износу од 554.000 КМ, а једно микрокредитно друштво је пословало са губитком од 1,5 милиона КМ, тако да је на нивоу микрокредитних друштава остварен губитак од 950.000 КМ.

У првом кварталу микрокредитне фондације су оствариле мањак прихода над расходима од 64.000 КМ, гдје су три микрокредитне фондације имале мањак прихода над расходима од 66.000 КМ, једна микрокредитна фондација је имала вишак прихода над расходима од 2.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана