Задуженост најмања у Српској и Србији

Марина Чигоја
Задуженост најмања у Српској и Србији

Бањалука - Грађани РС, са кредитном задуженошћу од 1.687 КМ по глави становника, међу најмање задуженима су у окружењу, а од нас су мање задужени само становници Србије.

Према подацима Удружења банака Србије, задуженост становника Србије износи око 1.547 КМ по глави, задуженост грађана Хрватске по глави становника износи више од 7.823 марке, у Словенији око 9.779 КМ, док је просјек ЕУ од 23.470 до 25.426 марака.

Грађани Црне Горе дужни су банкама по основу кредита, кредитних картица и минуса на рачунима приближно 1,6 милијарди КМ, што значи да је просјечно сваки становник те државе задужен 2.543 марке.

Екстреман примјер је Кипар, гдје је задуженост грађана 60.631 марку по становнику.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, на нивоу банкарског система Српске укупни пласмани становништву, које чине кредити банкарског сектора, микрокредитног сектора и потраживања по основу финансијског лизинга сектора давалаца лизинга, на крају прошле године износили су 2,413 милијарди КМ.

То даје задуженост од 1.687 КМ по становнику и она је остала на нивоу из 2011.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да су грађани данас поприлично опрезни приликом задуживања.

- Грађани су сада опрезнији код задуживања, банке су доста рестриктивне, тако да би се појединци вјероватно лакше и више задуживали да нам услови то дозвољавају. Ту, прије свега, мислим на лоше плате и низак ниво запослености. Дакле, нисмо много задужени, али немамо ни прилике и могућности за задуживање - рекао је Павловић.

Он је истакао да је задуженост грађана РС у односу на плате значајна.

- Ми смо економија која нема развојних програма, из чега се може закључити да дугорочно тај ниво задужености не би смио више да расте - рекао је Павловић.

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић рекао је јуче да задуженост грађана Србије већ неколико година стагнира на нивоу од око 800 евра и да је неупоредиво нижа у поређењу и са земљама у окружењу.

Дугалић је истакао да су разлози за то низак стандард грађана Србије, односно ниска просјечна зарада, као и регулатива Народне банке Србије и опрезан приступ банака које воде рачуна о одобравању нових кредита јер им растући ниво ненаплативих кредита представља велико упозорење, пренијеле су агенције.

Плате

Када су у питању просјечне плате у региону, и ту су РС и Србија на самом дну. Просјечна плата у РС у фебруару ове године износила је 811 марака, док је у Србији била 758 КМ.

Просјечна плата у Црној Гори је 949 марака, у Хрватској 1.421 КМ, а у Словенији 1.932 марке.

Задуженост по глави становника                                   КМ

Република Српска                                                        1.687

Србија                                                                          1.547 

Црна Гора                                                                    2.543 

Хрватска                                                                       7.823 

Словенија                                                                      9.779  

ЕУ (просјек)                                                      23.470 - 25.426  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана