Задуженост грађана премашила 390 милиона КМ

Милијана Латиновић
Задуженост грађана премашила 390 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Кредити грађана у микрокредитним организацијама (МКО) у Републици Српској на крају прошле године премашили су 390 милиона марака, што је за 42 милиона више у односу на крај 2020. године, а економисти истичу да у кризним ситуацијама становници прибјегавају брзом, али скупом задуживању.

Прелиминарни извјештај за прошлу годину Агенције за банкарство РС показује да је укупна задуженост у МКО закључно са 31. децембром прошле године износила нешто више од 399 милиона марака, од чега се на зајмове правним лицима односило око девет милиона марака, што је за 2,5 милиона КМ више у односу на крај 2020. године.

Када је ријеч о кредитима пласираним физичким лицима највише новца, односно 215 милиона марака, односило се на потрошачке кредите, нешто више од 93 милиона на пољопривреду, те скоро 49 милиона марака на услужне дјелатности. Осим тога, нешто више од 18 милиона марака односило се на зајмове из стамбеног сектора.

Извјештај показује и да је укупна ЕКС пондерисана каматна стопа за кредите организација чије је сједиште у Српској повећана и износила је 21,48 одсто, док је годину раније била 20,17 одсто.

Економиста Александар Љубоја рекао је за “Глас Српске” да када расте микрокредитни сектор то показује да су финансијски проблеми становништва велики.

- Углавном су то проблеми егзистенцијалне природе и рјешавају их посежући за кредитима у микрокредитном сектору, јер тамо лакше могу да добију новац него у другим финансијским институцијама. Често грађани немају могућност да аплицирају за кредите у банкама, јер неиспуњавају услове. Ово је сада превазилажење проблема или, народски речено, сналажење које кошта - истакао је Љубоја.

Нагласио је да ово није прва кризна ситуација у којој МКО и те како добро функционише.

- МКО су и настале у сиромашним земљама Латинске Америке и Азије, а потом се пренијеле и на западни Балкан усљед низа турбуленција у овом сиромашном друштву. Оне су једноставно нужно зло. Добро је да постоје и да грађани на тај начин успијевају да ријеше неке проблеме, али је са друге стране и веома болно за онога ко користи услуге тог сектора - поручио је Љубоја.

Брже и једноставније процедуре, додао је, главни су разлог због којег грађани прибјегавају зајмовима у микрокредитном сектору.

Добит

Према подацима наведеним у извјештају Агенције за банкарство РС, микрокредитне организације у Српској лани су повећале зараду. На крају децембра нето добит МКО износила је 19,3 милиона марака, док је на крају 2020. године тај износ био за седам милиона марака мањи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана