Задуженима само 150 милијарди евра

Глас Српске
Задуженима само 150 милијарди евра

БРИСЕЛ - Министри финансија еврозоне нису успјели да обезбиједе 200 милијарди евра планираних додатних средстава за Међународни монетарни фонд, већ ће за помоћ јако задуженим земљама еврозоне бити обезбијеђено 150 милијарди евра.

Како је саопштио предсједавајући министара финансија Еврогрупе Жан Клод Јункер, на телефонској министарској сједници постигнут је договор о упућивању додатних 150 милијарди евра ММФ-у кроз билатералне зајмове, пренијеле су агенције.

Министри финансија ЕУ у понедјељак су разговарали о налажењу средстава за јачање ММФ-а да би могао да обезбиједи бољу одбрану од кризе. Од 17 земаља еврозоне, Грчка, Ирска и Португалија, које су најјаче погођене кризом и које су добиле пакете новчане помоћи од више милијарди евра, неће давати додатна средства ММФ-у.

 - Од преосталих десет земаља ЕУ које нису чланице еврозоне, само четири су се чврсто обавезале да ће допринијети том фонду ММФ-а за помоћ земљама еврозоне - Чешка, Шведска, Данска и Пољска - рекао је Јункер, не наводећи међутим колико ће која земља допринијети.

Пољска је раније рекла да ће дати око шест милијарди евра, а Данска је обећала 5,4 милијарди евра.

Њемачка ће сљедеће године у нови фонд еврозоне за спас презадужених чланица уплатити 8,6 милијарди евра, двоструко више него што се очекивало, објавио је њемачки дневни лист "Ди Велт".

Земље ЕУ су позвале остатак свијета да учествује у јачању специјалног фонда ММФ-а како би он имао средства да помогне земљама еврозоне које су суочене с дужничком кризом.

- Европска унија била би захвална када би чланице Г20 као и друге финансијски чврсте земље чланице ММФ-а подржале напоре за очување свјетске финансијске стабилности и допринијеле повећању средстава ММФ-а - додао је Јункер.

Лидери ЕУ су на самиту у Бриселу 8. и 9. децембра постигли договор за спас заједничке валуте, у складу са којим ће се у фонд ММФ-а "упумпати" 200 милијарди евра.

Међутим, ова сума је постала неизвјесна пошто је Велика Британија одбила да прихвати промјене споразума ЕУ у циљу спаса евра.

Њемачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле рекао је да се могу ријешити несугласице са Британијом у вези са будућношћу Европе.
Послије разговора са британским колегом Вилијемом Хејгом Вестервеле је рекао да жели да "премости све проблеме двије земље" и повеже Берлин и Лондон мостом преко Европе.
На питање о могућности да Британија потпише споразум са ЕУ он је рекао да је "то изводљиво уз добру вољу".

Ризик Британије

Више од три милиона радних мјеста у Британији биће угрожено ако земља не остане у срцу Европе, упозорили су данас водећи бизнисмени. У писму листу "Дејли телеграф" 20 бизнисмена кажу да је "императив" да Британија има своје мјесто за преговарачким столом када се доносе важне одлуке о Европи.
Међу потписницима писма су сер Ричард Брансон из компаније "Вирџин" и сер Мајк Рејк, предсједавајући Британског Телекома који тврде да је будућност Европе од суштинског значаја за економске интересе Британије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана