Задржавање дрвета јача домаће фирме

Маријана Миљић
Задржавање дрвета јача домаће фирме

Бањалука - Забрана извоза трупаца из Републике Српске омогућиће стабилније снабдијевање сировином домаћих дрвопрерађивача и допринијети јачању предузећа из овог сектора, оцјењују представници фирми за прераду дрвета.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић казао је да је приједлог уредбе о забрани извоза трупаца припремљен, те да ће ускоро бити разматран и на сједници Владе РС. Из ресорног министарства нисмо успјели да добијемо више информација о овој мјери, осим да документ припремају у сарадњи са Министарством трговине и туризма.

Секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је да би ова мјера требало да допринесе стабилизацији и побољшању снабдијевања дрвопрерађивача сировином.

- Већ годинама смо упозоравали на то да је потребно сировином прво снабдјети домаће капацитете, па тек онда, ако нешто остане, извозити. Поузданијим и сигурнијим снабдијевањем омогућили бисмо даљи раст и развој предузећа из нашег сектора. Тренутно имамо мањак робе у односу на капацитете. Сагласни смо са тим да буде донесена таква једна мјера - рекао је Шиник најављујући да ће пратити реакцију из окружења на доношење ове уредбе.

Шиник је казао и да ће у оквиру уредбе вјероватно бити дефинисан и извоз огревног дрвета, јер је примјетно да његова вриједност расте. Казао је да је само за шест мјесеци ове године на иностраном тржишту завршило огревно дрво тешко 12 милиона КМ.

Истог става је и предсједник Савеза удружења дрвопрерађивача источне регије Бране Витомир, који наводи да су већ дуго заговарали ову мјеру.

- То је наша иницијатива. У томе треба истрајати до краја. Свакако поздрављамо доношење ове уредбе, али њу на крају треба и примијенити. Све што буде наведено у тој уредби треба и спровести у пракси. Због недостатка сировине тренутно имамо великих проблема са искоришћавањем и упошљавањем наших капацитета. Имамо капацитете, али немамо довољно сировине. Боримо се за сировину, док је појединци извозе. Томе треба стати у крај. Ово је посљедњи моменат да нешто урадимо - казао је Витомир.

Директор "Шума РС" Ристо Марић рекао је да је прије 15 дана покренуто питање доношења уредбе којом би био ограничен извоз шумских сортимената.

- Та уредба би могла да ступи на снагу за шест мјесеци. Ми ћемо у РС испоштовати ове прописе, али треба имати у виду да и у ФБиХ има граничних прелаза преко којих се може извозити сировина - казао је Марић.

Обустава

"Шуме РС" ове године обуставиле су испоруку шумских дрвних сортимената за неколико купаца јер су сировину коју су набављали од овог предузећа извозили. Та предузећа, након што су добијала уговорене количине сировине од јавног предузећа, извозила су је у поједине земље региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана