Задржати јавну потрошњу на садашњем нивоу

Марина Чигоја
Задржати јавну потрошњу на садашњем нивоу

БAЊA ЛУКA - Економском политиком за 2009. годину предвиђено да се јавна потрошња у Српској задржи на нивоу од 36,5 одсто од бруто друштвеног производа, рекао је јуче у Бањој Луци послије јавне расправе о овом документу, предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик.

- То је мање него у неким земљама ЕУ. Поред тога, очекујемо да ће се инфлација задржати на 3,2 одсто - истакао је Додик.

Приједлози које су на расправи изнијели привредници из РС, осим на ограничење јавне потрошње, односили су се и на то да се формирају фондови за интервенцију тамо гдје је то најнеопходније.

Додик је рекао да оснивање интервентног фонда није спорно, али да на помоћ путем кредитних давања не могу рачунати сва предузећа.

- Нико не може да рачуна ни на то да ће олако добити средства из Развојно-инвестиционе банке за било који програм који није усмјерен на дугорочност и очување запослености у предузећима и на конкурентност према регионалним економијама - истакао је Додик.

Он је рекао да је прави одговор на свјетску економску кризу додатно инвестирање и за почетак наредне године најавио почетак градње Хидроелектрана на Босни и аутопутева.

Једна од мјера економске политике, додао је биће и повећање таксе на обловине.

Он је нагласио да РС већ сада има значајне погодности у односу на окружење.

- Имаћемо најјефтинију струју у регији за потребе становништва и привреде, имамо најнижу стопу доприноса за плате, повећали смо неопорезовани дио плате, а први пут од када постоји РС у идућој години стопа инвестирања биће 20 одсто бруто друштвеног производа - закључио је Додик.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да су се примједбе односиле првенствено на предузимање одговарајућих мјера у вези са глобалном економском кризом и то шта би Влада РС требало да предузме по том питању.

- Мислимо да би Влада требала да интервенише нарочито у прерађивачкој индустрији у којој се осјећају највећи проблеми - истакао је Ђурић.

Гаранције

- Спремни смо и на то да се укину гаранције банке за учешће на јавним тендерима у РС, те да путем Управе за индиректно опорезивање тражимо да се укину банкарске гаранције, које су се морале давати тој управи за потребе увоза репроматеријала за нашу индустрију и да је за то довољно да се дају одређене мјенице предузећа, што би појефтинило и убрзало одређене процедуре - казао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана