Задржати енергетску самосталност Српске

Марина Чигоја
Задржати енергетску самосталност Српске

БAЊA ЛУКA - Република Српска опредијељена је за енергетску самосталност, што значи да неће бити промјена у власничкој структури постојећих објеката у електроенергетском сектору Српске.

Рекао је то у петак у Бањој Луци министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац послије састанка са представницима Синдиката енергетике РС, на којем је било ријечи о Стратегији енергетике и примјени колективног уговора у овој области.

- Ово је грана у којој и у садашњим околностима остварујемо добре резултате. Република Српска је опредијељена за енергетску самосталност, а то значи да нема промјене у власничкој структури постојећих објеката - истакао је Пухалац.

Додао је да ће сљедеће активности на новим објектима из области енергетике бити реализоване кроз избор стратешког партнера.

- За дио објеката који не буду обухваћени овим варијантама биће расписани јавни позиви и тендери за све оне који желе да уложе у изградњу и експлоатацију тих објеката - казао је Пухалац и најавио истраживање залиха нафте и природног гаса, те озбиљан посао на гасификацији РС.

Највећи и најзначајнији привредни успјех Српске и БиХ, истакао је Пухалац, је покретање Рафинерије Брод, која ће уз помоћ најављених 650 милиона евра улагања у идуће четири године, постати регионални капацитет.

Говорећи о колективном уговору, Пухалац је рекао да постоје велике шансе да ово питање буде ријешено на задовољство свих запослених у енергетском сектору.

Предсједник Синдиката удружених радника енергетике РС Душан Врховац рекао је да је енергетика уређен сектор и да тако треба да буде и по питању права радника.

- Колективни уговор треба да буде основ за све остале уговоре у овом сектору. Не можемо подржати настојања Савеза синдиката РС да се донесе општи колективни уговор са рјешењима која су у приједлогу, јер он не обезбјеђује ни минимум цивилизацијског достојанства радницима у привреди. Позивамо Савез синдиката да у овој години, у јеку економске кризе, одустане од доношења новог општег колективног уговора - рекао је Врховац и додао да је крајем прошле године смањена цијена рада у сектору енергетике са 140 на 135 марака.

Замјеник директора Оптима групе Славко Шћепановић рекао је да колективни уговор енергетике није у потпуности прилагођен нафтној индустрији, те да је потребно да се ураде одређене измјене.

Додао да се они у потпуности придржавају договора преузетих приватизацијом државног капитала.

- Задржали смо број запослених, није било отпуштања, иако постоји вишак радника - нагласио је Шћепановић.

Крађа струје

Слободан Пухалац рекао је да су дистрибутивни губици РС већи него они који се желе остварити, те да они износе око 17 одсто укупне дистрибуције струје.

- Те губитке потребно је спустити на најмање 14 одсто. Промијенили смо законску регулативу, која је омогућила да се активношћу органа гоњења и органа "Електропривреде РС" спријече нелегална прикључења, трошења и евиденције. Улагањем у систем даљинског очитавања и других техничких побољшања у овој области постићи ће се ефекти који ће допринијети да се ниво дистрибутивних губитака сведе на разуман ниво - рекао је Пухалац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана