Задржани радници, опстала производња

Милка Милуновић
Задржани радници, опстала производња

БAЊA ЛУКA - Послодавци у текстилној и кожарско прерађивачкој индустрији задовољни су ефектима мјера које је у протеклих неколико мјесеци предузела Влада РС на превазилажењу посљедица економске кризе и оцјењују да би било добро да Влада РС продужи давање субвенција до краја ове године.

Изјавио је ово за "Глас Српске" предсједник Удружења послодаваца у текстилној и кожарско прерађивачкој индустрији РС   Зорислав Стојић.

Он је напоменуо  да је Влада РС са циљем  превазилажења проблема и стварања повољнијег пословног амбијената у предузећима која измирују обавезе за порезе и доприносе, у индустрији текстила, коже и обуће, одобрила субвенције у износу од 50 марака по раднику,  за период од 1. јануара  до 1. јула 2009. године.

- Ова мјера дала је позитивне ефекте и с обзиром да је она резултирала задржавањем броја радника и одржавањем производних капацитета, а у неким фирмама и усмјеравањем у технолошки развој и набавку репроматеријала, мишљења смо да је потребно продужити рок за субвенције до краја године - рекао је Стојић.

У Удружењу упозоравају да привредна ситуација није охрабрујућа и да постоје велики проблеми у организовању производње, као и пласману производа на домаћем тржишту које је презасићено увозом робе из других, првенствено азијских земаља.

- Готово 80 одсто производње базира се на извозу, док је тек око 20 одсто производње намијењено за домаће тржиште.  У овим предузећима запослено је око 12.000 радника са веома ниским платама, које у просјеку износе око 400 марака, што је знатно испод републичког просјека - кажу у Удружењу.

Синдикат

 Члан Извршног одбора Удружења Никола Толимир каже да су послодавци разочарани због чињенице да је руководство Гранског синдиката коже, текстила и обуће у програму рада преписао план и циљеве рада Удружења послодаваца у овим привредним дјелатностима.

- Послодавци су преговарали са Владом РС да стимулише производњу и сачува радна мјеста, те да предузме мјере привредног опоравка предузећа. Aли предсједник Гранског синдиката текстилне и кожарске индустрије Данко Ружичић, све је навео као активност Синдиката, што није поштено - рекао је Толимир.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана