Задржан рејтинг са негативним изгледима

Глас Српске
Задржан рејтинг са негативним изгледима

БAЊAЛУКA - Међународна бонитетна кућа "Мудис" задржала је исту оцјену кредитног рејтинга БиХ, "Б2" са негативним изгледима, саопштено је јуче из Централне банке БиХ.

Aналитичари агенције "Мудис" оцјењују да ће непостојање Савјета министара БиХ од избора, који су одржани у октобру 2010. године, одгодити напредак политичких реформи и структуралних економских реформи, што ће онемогућити приступ финансијској подршци извана.

Успорен економски опоравак у БиХ, са растом од два одсто или мање у 2011. години и даљим смањењем које се предвиђа у 2012. години, подудара се са ситуацијом у региону и Европи у цјелини.

- Постојећа политичка ситуација негативно утиче на повјерење и може одвратити инвеститоре, домаће и стране. Јачање институција кроз спровођење структуралних реформи, поједностављивање процеса политичког одлучивања, те унапређење међуентитетских односа довели би до побољшања кредитног рејтинга - сматрају аналитичари ове агенције.

Додају да би даље непостизање договора у вези са формирањем Савјета министара спријечило спровођење уставних реформи које су потребне за интеграцију у Европску унију или економску реформу коју захтијевају кредитори, те проузроковало смањење кредитног рејтинга БиХ.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да је многим земљама у Европи и свијету посљедњих мјесеци снижен рејтинг, због чега не треба да чуди да БиХ није поправила свој рејтинг.

- Сама чињеница да он још није снижен је успјех. У цијелом свијету је дошло до смањења оптимизма у вези са развојем. Чињеница је да ће неформирање Савјета министара имати утицаја на смањено интересовање страних кредитора за ову земљу - истакао је Вукмирица.

Он је нагласио да рејтинг сам по себи није одлучујући за интересовање инвеститора, већ улогу, прије свега, имају атрактивни програми.

- Без обзира на разлог, чињеница је ипак да је код нас криза и те како присутна и да се не види свјетло на крају тунела - нагласио је Вукмирица.

"Стандард енд Пурс"

Међународна агенција за процјену кредитног рејтинга "Стандард енд Пурс" снизила је крајем новембра БиХ суверени кредитни рејтинг са "Б+" на "Б" уз стављање рејтинга на посматрање с могућим негативним импликацијама.

Кредитни рејтинг је снижен због недостатка напретка у усвајању буџета БиХ за 2011. и 2012. годину и непостојању Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана