Задржан кредитни рејтинг Републике Српске, са стабилним изгледима

ГС
Задржан кредитни рејтинг Републике Српске, са стабилним изгледима

Међународна рејтинг агенција "Стандард енд Пурс" саопштила је да је након урађене анализе економске ситуације у Републици Српској потврђен "Б" дугорочни кредитни рејтинг Републике Српске, са стабилним изгледима. Истиче се да ће стопа бруто домаћег производа у Републици Српској у наредне три године расти, те да ће бити задржан задовољавајући приступ међународним тржиштима капитала и мултилатералном финансирању.

- У свом извјештају, кредитна агенција наводи да економија Републике Српске функционише у сложеним политичким и финансијским аранжманима, како у смислу управљања сопственим фискалним политикама тако и у међународном контексту, али се у наредних неколико година очекује благо побољшање буџетског извршења - наведно је у саопштењу Министарства финансија Републике Српске.

У Извјештају о кредитном рејтингу се закључује да Република Српска има већу флексибилност у односу на остале локалне и регионалне владе, да подигне приходе и ограничи потрошњу уколико је потребно, с обзиром на релативно велику фискалну аутономију.

- Већи економски раст и умањење инфлације подржаће извршење буџета и довести до мањег притиска на раст расхода - наводи се у саопштењу.

У "Стандард енд Пурсу" не очекују промјене финансијских политика Републике Српске, те сматрају да ће задовољавајући приступ ликвидности помоћи у рефинансирању кредита и дефицита.

Оцјењује се да ће упркос успореном економском расту, потрошњи подстакнутој инфлацијом, те расту трошкова камате који ће утицати на извршење буџета Републике Српске у наредне двије године, порески подржан дуг остати испод 120 одсто консолидованих оперативних прихода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана