Задругари траже дугорочна правила за подстицај

Танјуг
Задругари траже дугорочна правила за подстицај

Нови Сад - Задружни савез Војводине (ЗСВ) подржава све државне мере аграрне политике које доприносе развоју пољопривреде, изјавио је данас председник савеза Радослав Јованов, истичући да је мање важно да ли се за подстицај производње користи критеријум обрадиве површине или килограм производа.

- Најбитније је да сваки пољопривредник добије подстицај, али на основу јасно и дугорочно дефинисних правила - рекао је он новинарима у Новом Саду, после састанка Одбора за системски и економски положај задруга и задругара.

Он је додао да задругари Војводине траже и да се убрза рјешавање поступака за повраћај имовине, да се уведе обавезна регистрација пољопривредних газдинстава уз потпуно ажурирање земљишних књига и комплетно евидентирање стоке, са праћењем на тржишту.

- Тражимо и да се постојећа стратегија развоја пољопривреде прилагоди актуелном стању и дефинисаним мерама економске политике у пољопривреди - казао је предсједник ЗСВ, додајући да је неопходно да се земљорадничке задруге укључе у све мјере економске политике.

По ријечима Јованова, неопходно је и да се обезбиједи учешће задружног сектора у креирање закона о подстицајима и сродним прописима, као и да се у Министарству пољопривреде установи посебан сектор за задругарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана