Задруга Јанковци стиже по Шећерану

Марина Чигоја
Задруга Јанковци стиже по Шећерану

Бањалука - Челници Пољопривредне задруге "Јанковци" из Хрватске долазе данас на састанак у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да би преговарали о условима за преузимање бијељинске "Шећеране".

За "Шећерану" су биле заинтересоване фирме из Пољске, Шпаније и Русије, али је највеће интересовање показала Пољопривредна задруга "Јанковци".

Директор Пољопривредне задруге "Јанковци" Владо Бекавац потврдио је да постоји интересовање и истакао да ће са представницима Министарства и "Шећеране" разговарати о преузимању фабрике.

- Заинтересовани смо за преузимање, али видјећемо какве ће услове пред нас поставити већински власник, односно држава. Састанак који ће бити одржан данас је један од конкретнијих и могли бисмо бити на правом путу иако данас вјероватно неће бити ријешено све - рекао је Бекавац.

У Министарству пољопривреде су истакли да су представници задруге "Јанковци" три пута боравили у "Шећерани" и да су упутили допис у којем су навели да су заинтересовани за наставак разговора у вези са даљим инвестирањем у фабрику и за њено преузимање.

- Они су затражили да буде организован састанак на којем би изложили све проблеме које су уочили приликом посјета фабрици и како бисмо заједно покушали пронаћи излаз из тешке ситуације у којој се налази фабрика у вези са коначним покретањем производње - казали су у Министарству и додали да је Влада као помоћ "Шећерани" у два наврата уплатила укупно око 130.000 КМ.

Члан привременог Надзорног одбора "Шећеране" испред мањинских акционара Раде Ракић изразио је наду да ће данашњи састанак уродити плодом и да ће фабрика коначно почети да ради. Казао је да је Влада уплатила помоћ и да би ове седмице требало да буде пуштена струја у фабрици.

- Надамо се да ће стратешки партнер ући у фабрику до краја године како бисмо имали шансу да фабрику припремимо за рад у идућој години - нагласио је Ракић.

Фабрика шећера прешла је у власништво РС након што је крајем јануара Врховни суд РС правоснажно осудио Зорана Ћопића на четири године затвора и трајно му одузео имовину вриједну око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција "Шећеране", које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву Ћопићевог предузећа "Агрокоп" из Бањалуке.

У октобру 2010. године фабрика је почела да ради, али је производња заустављена након Ћопићевог хапшења.

Услови

Када су у питању услови које ће будући партнер морати да испуни, у Министарству пољопривреде су рекли да ће коначна листа зависити од избора стратешког партнера и резултата преговора. Основни услови које ће захтијевати у старту су да партнер потпуно ревитализује фабрику, обезбиједи потребну сировину за прераду, запосли све раднике и обезбиједи тржиште за финалне производе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана