Забринутост због високих цијена нафте

Глас Српске
Забринутост због високих цијена нафте

БЕЧ - Главни секретар Организације земаља извозница нафте (OPEC) Aбдулах Ел-Бадри рекао је да је та организација забринута због високих цијена нафте, те нагласио да су тржишта снабдјевена.

- Висока цијена нафте забрињава. Према нашим процјенама, тренутно је у њу урачуната премија за ризик од неких 15 до 20 долара - казао је Бадри уочи састанка азијских министара за енергетику, на којем ће расправљати о утицају цијена на привреду, пренијеле су агенције.

Бадри је позвао на увођење одређених прописа ради обуздавања спекулација на тржиштима, те смањење пореза на нафтне производе ради снижавања високе цијене нафте.

Он је рекао да су тржишта довољно снабдјевена те да нема потребе за повећањем производње јер нема довољно купаца.

Политичка превирања на Блиском истоку и Aфрици, те стални раст цијена енергената могли би да угрозе комплетну глобалну економију, упозорили су у најновијем извјештају Међународни монетарни фонд и Свјетска банка.

- Aко цијена нафте настави да расте садашњим брзим темпом, раст на глобалном нивоу могао би да буде успорен између 0,3 у овој и 1,2 одсто у 2012. години - наводи се у извјештају Свјетске банке.

Цијене нафте у понедјељак су на азијским тржиштима пале.

На тржишту у Њујорку барел нафте за испоруку у мају појефтинио је 70 центи на 108,96 долара. На лондонском се тржишту цијена барела за испоруку у јуну спустила за 42 цента, на 123,03 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана