Забрињавајуће стање индустрије ЕУ

Танјуг
Забрињавајуће стање индустрије ЕУ

Брисел - Стање индустрије у ЕУ је забрињавајуће, при чему су највећи губици забиљежени на плану продуктивности и запошљавања, упозорила је Европска комисија.

У два одвојена извјештаја о конкурентности, Комисија је приказала тмурну слику европске индустрије, погођене оштрим падом инвестиција и анемичном унутрашњом тражњом, преноси Франс прес.

У извјештају се указује на велике разлике које постоје између земаља, наводећи примјер најдинамичније земље, Њемачке, и јужних земаља које заостају за њом.

"Поред тога, трошкови енергије расту у готово свим чланицама, што узрокује деиндустрализацију Европе", додаје се у извјештају.

Ово питање је од кључне важности за европске земље, које су суочене са учесталим затварањем фабрика и нестанком читавих сектора запошљавања.

"Оживљавање ослабљене индустрије може значајно помоћи у повратку Европе на солидан привредни раст", додаје се у извјештају.

Европска унија је раније поставила амбициозни циљ враћања индустрије на 20 одсто цјелокупног бруто друштвеног производа, али је у љето ове године, тај циљ смањила на 15 одсто.

"Веома смо далеко од нивоа који је постојао прије кризе. А што се тиче продуктивности, која је некад била снажна тачка већине европских земаља, Европа сада заостаје за САД и Јапаном. Многе европске земље су погођене низом проблема, међу којима су компликована администрација и неадекватна инфраструктура", изјавио је европски комесар за индустрију, Антонио Тајани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана