Забрањена препродаја сировине

Марина Чигоја
Забрањена препродаја сировине

Бањалука - У уговоре о испоруци сировине између “Шума Српске” и прерађивача убудуће ће бити унесена клаузула о забрани препродаје сировине без прераде, као и санкције за такве прекршаје.

То је предвиђено Акционим планом за сузбијање сиве економије који је Влада РС недавно усвојила.

Директор “Шума РС” Драган Грабовац наглашава да препродаја ствара велики проблем овом предузећу и додаје да појединци који добију веће количине, на дужи рок отплате, продају сировину, али да је то тешко доказати.

- Они који буду ухваћени у препродаји изгубиће уговор са “Шумама” и ићи ће на црну листу - рекао је Грабовац.

Казао је да сива економија у овој области мора бити угашена и да ће се због тога ићи и у измјене закона.

- Наш приједлог је да документација која прати робу до одредишта мора бити крајња документација. Тако да ће и полазна и завршна документација бити из јавног предузећа - рекао је он и додао да су се многе ствари у “Шумама” поправиле у односу на ранији период, те да су у прошлој години имали стоодстотну наплату, што се никада до сада није десило.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да се препродаја дешавала у ранијем периоду и то на начин да су “Шуме” умјесто плаћања извођачима радова односно њиховим партнерима давале сировину која је неријетко завршавала и у ФБиХ. Влада је 2011. године обавезала “Шуме” да плаћају извођачима радова, а не да им дају сировину.

- Други проблем је када поједини прерађивачи, са мањим капацитетима, након што добију сировину од “Шума” то препродају. Има и оних који имају развијене капацитете, али због брзине да дођу до ликвидног новца смањују процесе и продају полупроизводе, а имају статус купца који треба да прави нови програм - рекао је Шиник. Поручио је да томе треба стати у крај јер препродаја умањује могућности које се очекују од сектора, а то је да се сировина односно потенцијал који РС има преведе у што је могуће већи степен обраде и већу вриједност.

- Сви који учествују у скраћивању процеса треба да буду онемогућени, а посебно они који трупце након што их преузму не прерађују их уопште већ их препродају - рекао је Шиник. Дрвопрерађивачка индустрија РС једна је од ријетких која остварује суфицит, а извоз је четири пута већи од увоза.

Предузећа и радници

У дрвопреради и шумарству РС лани је радило 517 предузећа из области дрвопрераде, док у шумарству, осим јавног предузећа, постоји и око 50 фирми које се баве извођењем радова у шумарству.

- У преради дрвета и производима од дрвета има 6.015, у производњи намјештаја 2.800 радника, а у шумарству око 5.500 радника - каже Лазо Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана