Забрана управљања имовином ЗИФ Балкан Инвестмент

Марина Чигоја
Забрана управљања имовином ЗИФ Балкан Инвестмент

Бањалука - Комисија за хартије од вриједности РС забранила је друштву за управљање инвестиционим фондовима "Балкан Инвестмент Манагмент" да располаже имовином Затвореног инвестиционог фонда "Балкан инвестмент фонд".

У рјешењу КХОВ-а наводи се да Балкан инвестмент банка која обавља послове депозитара за ЗИФ "Балкан инвестмент фонд" нема позитиван ревизорски извјештај за прошлу годину, што је један од услова за обављање послова депозитара.

Додаје се да је, у складу са Законом о инвестиционим фондовима којим је прописано да, у случају одузимања дозволе за рад банци депозитару или настанка других околности које банци онемогућавају извршавање уговорних обавеза, НО фонда дужан да у року од два мјесеца од наступања таквих околности потпише уговор са другом банком.

- Налаже се НО ЗИФ "Балкан инвестмент фонд" да најкасније до 26. јуна потпише уговор са другом банком депозитаром и да достави КХОВ уговор о пословима банке депозитара са банком која испуњава услове за обављање тих послова, ради давања сагласности - наводи се у рјешењу Комисије.

Додаје се да ће забрана располагања имовином фонда трајати до добијања сагласности на уговор о пословима банке депозитара са другом банком депозитаром.

- Комисија је у циљу заштите интереса акционара фонда којим Друштво управља, одлучила да Друштву привремено забрани располагање имовином фонда којом управља, до давања сагласности на уговор о пословима банке депозитара са другом банком депозитаром - наглашава се у рјешењу.

Радио-телевизија Републике Српске раније је објавила да је "Балкан инвестмент фонд", који дјелује у оквиру групације "Бирач" имао сумњиве трансакције хартија од вриједности и улагао у повезано предузеће "Алумина" из Зворника куповином некретнина.

- У ревизорском извјештају за прошлу годину "Балкан инвестмент фонд" добио је мишљење са резервом а главни разлог била су потраживања од "Алумине" за закупнину. Овај фонд је крајем 2010. купио некретнине од "Алумине" за 1,3 милиона КМ и поново их издао "Алумини" за 5.000 КМ - пренио је РТРС.

У "Балкан инвестмент фонду" рекли су да није било шпекулација и да су у улагања у "Алумину" оправдана, али да не добијају закупнину због проблема у "Алумини".

Банка

У рјешењу КХОВ-а наглашава се да Балкан инвестмент банка као банка депозитер Фонда, неће извршавати налоге друштва за управљање инвестиционим фондовима "Балкан Инвестмент Манагмент" у вези са трансакцијама са акцијама од вриједности и другом имовином која чини портфељ Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана