Забрана саобраћаја нови удар на привреду

Марина Чигоја
Забрана саобраћаја нови удар на привреду

Бањалука - Најављена забрана саобраћања теретних возила на одређеним путевима у БиХ викендима током љета донијеће нове проблеме и трошкове привреди, упозорили су привредници у РС.

Министарство транспорта и комуникација БиХ најавило је доношење наредбе о увођењу забране за теретна возила носивости веће од 7,5 тона, током љетних мјесеци у дане викенда, на одређеним путним правцима.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС и директор предузећа "СХП Целекс" Предраг Згоњанин каже да је таква пракса присутна у Европи, али да је питање могу ли наше фирме да издрже прописе који се примјењују у иностранству.

- Сасвим сигурно да ће та наредба фирмама донијети додатне трошкове. Све оно што ограничава наше настојање да извучемо максимум из онога што радимо представља проблем - казао је Згоњанин.

Технички директор бањалучке Фабрике обуће "Бема" Маринко Умићевић је рекао да привредници нису криви за лоше стање на путевима и нагласио да ће "Бема" због ове наредбе имати потешкоће у достави материјала и отпреми готових производа.

- Ми смо против доношења овакве наредбе. Питамо министра Дамира Хаџића да ли води рачуна о привреди и проблемима које ова наредба може да изазове - рекао је Умићевић и додао да "Бема" у већини случајева петком и викендом увози репроматеријал и извози готове производе преко граничног прелаза Брод.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић каже да је ова наредба апсолутно непотребна и да ће створити велике трошкове привредницима.

- Ми немамо неку огромну фреквенцију о питању теретног саобраћаја и не видим због чега су се одлучили на такав потез. Имаћемо великих проблема, јер онај ко је договорио да испоручи робу то неће моћи да уради на вријеме јер ми нећемо моћи да возимо викендом и ту губе и привредници и превозници - рекао је Грбић и додао да ће већ данас упутити допис Министарству комуникација и транспорта у којем ће тражити да та наредба не буде донесена.

У ресорном министарству су истакли да се наредба доноси како би био обезбијеђен несметан саобраћај и како би се дјеловало превентивно с циљем смањења броја несрећа, имајући у виду отежано саобраћање током љетног периода.

Нагласили су да наредба још није донесена, јер се очекују и мишљења надлежних институција, првенствено МУП-а РС и три кантонална МУП-а.

- Циљ нам је избјећи саобраћајне несреће и олакшати саобраћај, али не на начин да неког спријечимо у обављању његове дјелатности. Већ смо примили неколико дописа у којима је наведено да ће снабдијевање бити отежано и да се добар дио производње ради викендом. Ако је ријеч о континуираном снабдијевању, наредбом ће бити предвиђен начин како се добија дозвола за коришћење те трасе и у дане викенда - казали су у Министарству.

Наредба

Најављена наредба би требало да се примјењује од 1. јула до 1. септембра у дане викенда и то од петка од 15 часова до недјеље у поноћ на путном правцу гранични прелаз Брод - Дервента - Добој - Жепче - Зеница - Сарајево - Коњиц - Јабланица - Мостар - гранични прелаз Дољани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана