Забрана извоза пелета једнима пропаст, другима спас

Милијана Латиновић
Забрана извоза пелета једнима пропаст, другима спас

БАЊАЛУКА - Дрвопрерађивачи из Српске сагласни су да рампа за извоз обловине треба да остане спуштена, а да им се омогући пласман огревног дрвета и пелета с обзиром на то да већ трпе милионску штету, али коначна одлука о том питању биће донесена на политичком терену и то свега петнаестак дана пред изборе.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о забрани извоза наведених производа 15. јуна ове године, а она је ступила на снагу осам дана касније. Забрана од 90 дана требало би да истекне ускоро, међутим, из ФБиХ и Српске долазе различити ставови о овом питању.

Наиме, Влада ФБиХ прихватила је јуче на приједлог Федералног министарства трговине иницијативу за продужење важења одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета из БиХ до краја године.

У иницијативи је наведено да сматрају да је неопходно продужити важење ове одлуке, јер сезона гријања почиње од октобра и сасвим је логично очекивати драстичан пораст потражње за овим производима.

Из Владе ФБиХ је саопштено да ће Савјету министара упутити иницијативу да задужи Министарство спољне трговине и економских односа да у што краћем року, не касније од 15 дана од њеног усвајања, припреми и упути одговарајућу одлуку којом би до краја ове године било продужено важење одлуке о привременој забрани, а у којој би била и забрана извоза дрвених брикета.

- Продужењем важења одлуке до 31. децембра би у предстојећој сезони гријања било обезбијеђено уредно снабдијевање огревним дрветом и пелетом - саопштено је из федералне Владе.

За произвођаче из Српске продужетак забране значио би пропаст предузећа која, како кажу, већ сада збрајају милионске губитке.

Предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић рекао је за “Глас” да су поједини најавили да ће обуставити производњу.

- Због забране извоза губе вишегодишње уговоре и они који су се одговорно понашали према потрошачима сада имају проблеме. Чланице Асоцијације испоручиле су до сада више од 200.000 тона квалитетног пелета на домаће тржиште. Купац који је поручио пелет у мају или јуну по тадашњим цијенама од око 450 марака и добио га је по тим цијенама - рекао је Ивановић нагласивши да и даље треба да буде на снази забрана извоза обловине како би домаћа дрвна индустрија имала сировину.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је да је ситуација осјетљива и да је могуће очекивати разне притиске имајући у виду чињеницу да забрана истиче неколико дана пред изборе.

- Подржао бих одлуку о забрани извоза обловине не до краја године него и дуже, али с друге стране, морамо имати у виду да су произвођачи пелета у незавидној ситуацији, примили су авансе и губе посао. Већина озбиљних произвођача свјесна је да морају подмирити домаће тржиште - рекао је Шиник.

Састанак

Горан Ивановић је рекао да ће представници свих 25 сертификованих произвођача пелета данас одржати састанак и донијети одређене закључке у вези са проблемима у које су доспјели усљед забране извоза.

- Поједини произвођачи су свјесно ишли у губитак и испоручили све на домаће тржиште и једнако су оваквим одлукама кажњени као и они који то нису чинили. Желимо на неки начин да заштитимо домаће тржиште и вјероватно ћемо за одређене угрожене категорије становништва обезбиједити неколико стотина тона пелета по минималним цијенама - рекао је Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана