Забиљежен благи економски раст

Агенције
Забиљежен благи економски раст

Бањалука - БиХ, након рецесије у претходној години, забиљежила је благи економски раст у првом полугодишту ове године, који је, прије свега, био узрокован наглим растом извоза и растом индустрије, наводи се у извјештају о економским трендовима за прво полугодиште Дирекције за макроекономску анализу БиХ.

Упркос одсуству раста главних извозних тржишта у првом полугодишту ове године, робни извоз забиљежио је снажан реални раст већи од 15 одсто у односу на прво полугодиште прошле године.

Скок вишкова у производњи електричне енергије намијењених извозу био је један од главних фактора овог раста, гдје је вриједност извоза електричне енергије у првом полугодишту скоро троструко повећана у односу на исти период претходне године.

Ово је, прије свега, посљедица наглог повећања производње у хидроелектранама усљед изузетно повољне хидролошке ситуације. Без тога би номинални раст робног извоза умјесто актуелних 8,7 одсто у првом полугодишту износио свега 3,7 одсто, оцјењује се у извјештају.

Нагли пад извозних цијена од приближно 11 одсто у првом полугодишту ове године указује да би реални раст остатка извоза без електричне енергије могао бити знатно већи са стопом од приближно 14 одсто.

Ово је у највећој мјери резултат реалног раста извоза базних метала, дрвета, гуме и пластике, дијелова опреме, дијелова за моторна возила, прехрамбених производа, коже и фармацеутских производа.

У извјештају се наводи и да је, упркос прилично евидентном смањењу расположивог дохотка грађана, те све слабијој склоности грађана на потрошњу, приватна потрошња забиљежила незнатан реални раст.

Приватна потрошња, такође, није нашла финансијску подршку ни у банкарским кредитима становништву који биљеже тек незнатан раст у првом полугодишту.

У првом полугодишту ове године дошло је до повећања потрошње нетрајних потрошачких добара, док је потрошња трајних добара у паду.

На то првенствено указује прилично снажан раст производње у првом полугодишту од 12,3 одсто и увоза од 4,4 одсто нетрајних добара широке потрошње, док трајна добра биљеже незнатан пад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана