За запошљавање и извоз 5,26 милиона

Глас Српске
За запошљавање и извоз 5,26 милиона

БАЊАЛУКА - Влада РС одобрила је укупно 5,26 милиона марака за помоћ извозно оријентисаним предузећима из РС која су погођена елементарним непогодама, као и за подстицаје за запошљавање незапослених.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је јуче послије сједнице Владе РС да је одобрено 2,96 милиона КМ по основу субвенција за подстицај извоза за десет привредних субјеката који остварују извоз, а погођени су елементарним непогодама или другим изузетним догађајима.

Ковачевић је навео да су се на раније расписани јавни позив јавила 22 предузећа, али да их је само десет испунило тражене критеријуме.

- Предузећима "Дрволик" Рогатица и "Фамос" Сарајево одобрено је по 500.000 КМ, предузећу "Нова Романија" а.д. Соколац 451.000 КМ, "Еуро мотор" Бањалука је добио 383.000 КМ, "Енергоинвест" Расклопна опрема Источно Сарајево 288.000 КМ, "Фабрика за производњу жице" Ново Горажде 261.000, "Космос" а.д. Бањалука 246.000 КМ, "Орао" а.д. Бијељина 169.000 КМ, "Интерлигнум" Теслић 137.000 и "Гранит" доо Бањалука 57.000 марака - рекао је Ковачевић.

Влада РС одобрила је 2,3 милиона КМ подстицаја за запошљавање незапослених лица, а на јавни позив пријавило се 25 предузећа чиме ће бити омогућено запошљавање 926 незапослених.

Влада РС дала је сагласност на потписивање Анекса Споразума о сарадњи између Српске и Србије у вези са субвенционисањем трактора који се производе у Србији.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић рекао је да ће Србија из свог буџета субвенционисати произвођача трактора ИМТ или ИМФ од по 1.000 евра за трактор, а Министарство пољопривреде РС из буџета за подстицај у пољопривреди са истим износом пољопривредника који набавља тај трактор.

- Ријеч је о политици која је започета још прије двије године и у овој години се те активности само настављају - рекао је Миловановић.

Влада је поништила одлуке о додјели пољопривредног земљишта за 14 физичких лица због неплаћања закупнина.

Полицијски службеници

Влада РС усвојила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицијским службеницима којим су отклоњене одређене недоумице, тумачења појединих питања, као и недоречености које су овим приједлогом прецизиране. Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо рекао је да да су измјене и допуне односе на полицијска овлаштења, начин додјеле чинова, унапређење у виши чин, ванредно унапређење за све чинове једном током службе, дио везан за дисциплинске органе, мјере и санкције. Прописана је и могућност запошљавања у МУП-у лица која немају полицијско образовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана