За воду из увоза милион мјесечно

Jeлена Бјелица
За воду из увоза милион мјесечно

Бањалука - У БиХ је у прва два мјесеца ове године увезено 4.627 тона воде укупне вриједности 2,1 милион КМ, док је извезено 3.002 тоне чија вриједност износи свега 312.000 КМ, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.

- У истом периоду прошле године увезено је 4.213 тона воде укупне вриједности 1,9 милиона КМ. У прва два мјесеца прошле године извезено је 2.190 тона укупне вриједности 273.000 КМ - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Додао је да се вода увозила из Србије, Хрватске и Словеније док се углавном извозила у Хрватску и Србију.

-  Највећи извозници су “Сарајевски кисељак”, “Вода круна” Мркоњић Град, “Витинка” Козлук, ВИК Кладуша, “Планински бисер” Посушје, “Дера” Требиње - казао је Ковачевић.

Током прошле године у БиХ је увезено 44.042 тона воде укупне вриједности 20 милиона  КМ, док је извезено свега 16.233 тона укупне вриједности три милиона КМ.

Директор маркетинга у предузећу “Вода круна” Мркоњић Град Синиша Михајловић је истакао да БиХ није потребан ни литар увозне воде.

- Домаћи произвођачи имају довољно капацитета да задовоље потребе домаћег тржишта и да остане за извоз. Чињеница да се домаће воде и поред нижих цијена продају лошије од увозних само потврђују тезу да домаћи потрошачи вјерују увозним брендовима и да их купују и поред тога што су знатно скупљи, а једнаког су или чак лошијег квалитета - истакао је Михајловић.

Додао је да је природни потенцијал који БиХ неспорно има предуслов за успјех али није довољан сам по себи да би се остварили значајни извозни резултати, па чак ни резултати на домаћем тржишту.

- У БиХ у којој потрошачи далеко више вјерују страним робним маркама и у којој не постоји никаква стратегија да се тај природни потенцијал искористи, домаћим произвођачима је изузетно тешко да се на тржишту носе са далеко већим и снажнијим страним компанијама - казао је Михајловић.

Директор маркетинга у предузећу “Витинка” из Козлука Драгана Шипрагић је истакла да успјешан извоз подразумијева озбиљну анализу тржишта и проналаска адекватног пословног партнера путем којег би се производи пласирали на извозно тржиште.

- То је најчешће за већину домаћих произвођача значајно финансијско улагање, које уколико имају, радије уложе у домаће тржиште и прошире. Извозно пословање не зависи само од производних потенцијала већ и од финансијских могућности и опредјељења ка улагању у извоз - казала је Шипрагићева.

“Рајска вода”

Рајска вода “heaven” коју производи Инстелова фабрика воде у Чајничу, осим што је за кратко вријеме освојила тржиште у БиХ, већ се извози на свјетска тржишта, па је тако недавно испоручена на тржиште Швајцарске, а ускоро би требало да се нађе на руском и америчком.

Власник фабрике Владимир Гутић каже да расте број заинтересованих купаца за рајску воду.

- У Србији имамо фирму која ће бити дистрибутер за њено тржиште. Ускоро крећемо и са извозом воде у Црну Гору. Био нам је циљ инострано тржиште. Потписали смо и уговор са Уједињеним Aрапским Емиратима, у преговорима смо са фирмама са руског тржишта, и чекамо верификацију из СAД - рекао је Гутић.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана