За увоз поврћа, рибе и воде 800 милиона КМ

Марина Чигоја
За увоз поврћа, рибе и воде 800 милиона КМ

БAЊA ЛУКA - У Републици Српској у току прошле године утрошено је око 720 милиона марака на увоз пољопривредних и рибљих производа, док је вриједност увезене природне воде износила око 33 милиона марака, иако за производњу свих ових производа РС има веома добре услове, казали су у Министарству трговине и туризма РС.

Увоз ових производа, према подацима Министарства, чини око 20 одсто укупног увоза РС.

- Aнализирајући увоз РС у 2009. години, видљиво је да се највише увозе пољопривредни и рибљи производи за чију производњу имамо веома добре услове. У оквиру наведене групе производа, највише је увезено пића, алкохола и сирћа и то у износу од око 104 милиона марака, што чини око 14,5 одсто укупног увоза - кажу у Министарству.

Поред тога, додају, вриједност увезене природне и газиране воде за пиће у РС у 2009. години износила је више од 33 милиона марака.

- Капацитети двије фабрике воде у Српској, "Витинке" Козлук и "Круна" Мркоњић Град, могу да задовоље годишње потребе становништва за водом. Ради смањивања увоза, потребно је да се свака пошиљка при увозу у нашу земљу контролише узимањем узорака, као што то раде земље у окружењу, а што је задатак инспекцијских служби - истичу у Министарству.

У циљу подстицања домаће производње и потрошње Министарство је у сарадњи са Привредном комором РС покренуло кампању под називом "Наше је боље".

Додају да Министарство кроз своје активности настоји да укине постојеће нецаринске баријере при спољнотрговинској размјени, у оквиру размјене са земљама потписницама ЦЕФТA споразума, који домаће и стране произвођаче доводе у неравноправан положај.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да много већи увоз од извоза, у области у којој Српска има веома добар потенцијал, показује да домаћа привреда нема довољно добре механизме заштите своје производње. Тај проблем, истиче, најуочљивији је на примјеру увоза кукуруза, парадајза и паприке.

- Прошле године увезено је 675 хиљада тона кукуруза, што је много, с обзиром на то да имамо добре услове за производњу кукуруза. Слична ситуација је и са осталим пољопривредним производима. Да би се овај дебаланс поправио и да би домаћа привреда била конкурентна, потребно је додатно стимулисати извоз - рекао је Видић.

Увоз пива

У Министарству трговине и туризма РС кажу да су, анализирајући показатеље о кретању увоза пиварских производа и њиховог учешћа на тржишту БиХ, подржали иницијативу "Бањалучке пиваре" и Удружења пивара БиХ да се пред Министарством спољне трговине и економских односа БиХ покрене поступак у вези са увођењем заштитних мјера од прекомјерног увоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана