За увоз меса 54,7 милиона марака

Маријана Миљић
За увоз меса 54,7 милиона марака

БAЊAЛУКA - У првој половини ове године у БиХ је увезено месо у вриједности 54,7 милиона марака, што представља повећање вриједности увоза у односу на исти период лани за више од четири милиона марака.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је "Гласу Српске" да је у првих шест мјесеци ове године у БиХ увезено 16.356 тона меса, док је у првој половини прошле године увоз меса износио 16.169 тона, за шта је плаћено 50,6 милиона КМ.

- Месо се, како ове, тако и прошле године, највише увозило из Хрватске, Србије, Македоније, Словеније, Aустрије и Холандије - казао је Ковачевић. 

Када је у питању извоз, из БиХ је извезено 2.433 тона меса у вриједности 7,5 милиона КМ, док је лани у истом периоду у друге земље из БиХ извезено 1.991 тону, чија је укупна вриједност 6,7 милиона КМ.

- Месо се највише извозило у Хрватску, Македонију, Србију и Aлбанију - казао је Ковачевић.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у РС Мишо Маљчић рекао је да су узгајивачи у више наврата указивали надлежним институцијама на проблем прекомјерног увоза меса.

- Нико није хтио да ријеши овај проблем и да барем на одређени период забрани увоз меса из других земаља. Сточари су стално у губитку, а тако ће бити и даље - казао је Маљчић.

Према његовим ријечима, увезено месо је лошијег квалитета и јефтиније од домаћег, због чега се, како каже, већина становника одлучује на куповину увозног меса.

- То месо није декларисано и старо је више година. Становници се могу разбољети јер не знају шта једу - казао је Маљчић.

Нагласио је да домаћа производња пада јер је нерентабилна и не може никако бити конкурент увозницима меса у Српску.

- Из године у годину опада производња меса у Српској. Поједина домаћинства држе свиње, али и осталу стоку само за личне потребе - казао је Маљчић.

Нагласио је да ће се увоз меса повећавати из мјесеца у мјесец, али да ће у међувремену расти и цијена тога меса, зато што у Српској готово да неће бити домаћег меса.

Месо из Aустралије

У УИО БиХ раније су казали да је из Aустралије до јуна ове године увезено 256 тона овчијег меса у вриједности 2,7 милиона марака.

- У истом периоду лани увезено је 295 тона меса вриједности 2,2 милиона КМ - казали су у УИО.

Цијене

Мишо Маљчић рекао је да је у Српској телетина поскупјела за око десет одсто у односу на почетак ове године.

- Остале врсте меса су такође поскупјеле за мањи проценат и тај тренд ће се наставити, како у овом, тако и идућем мјесецу. Становници РС још нису примијетили то поскупљење јер је слаба куповна моћ - казао је Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана