За увођење ИСО стандарда фирмама 28 хиљада КМ

Драгана Ћосић
За увођење ИСО стандарда фирмама 28 хиљада КМ

БAЊA ЛУКA - Помоћник министра привреде, енергетике и развоја Републике Српске Милан Цвијић потписао је јуче у Бањој Луци са три предузећа уговоре о додјели средстава за увођење система квалитета ИСО 9001, укупне вриједности 28.000 марака.

Цвијић је истакао да је предузећу “Каолин промет” из Српца одобрено 10.000 марака, предузећу “Стојановић и син” из Рухотине 9.800 марака, а предузећу “Нови комерц” из Сокоца 8.200 марака.

- Ријеч је о унапређењу организације предузећа дефинисаних стандардом ИСО 9001, како би боље пословала на домаћем и међународном тржишту. Суштина ових стандарда је да се препознају захтјеви корисника и купаца који се морају испунити - истакао је Цвијић.

Он је додао да су то стандарди који вриједе за све дјелатности и све величине предузећа.

- Сертификат се добија на три године, а након једне године обавља се потврђивање. Предузеће које жели да уведе овај стандард мора да има просторне, кадровске и друге ресурсе - казао је Цвијић.

Начелник за мала и средња предузећа у Министарству привреде, енергетике и развоја РС Милка Латинчић рекла је да је за ову годину предвиђено 600.000 марака за увођење управљања менаyмента квалитетом.

- Средства су намијењена малим предузећима. На јавни позив ове године пријавило се 91 предузеће, од чега је 77 испуњавало све услове. Највећи износ који се одобрава једном предузећу износи 10.000 марака, а најмањи 4.700 марака - истакла је Латинчићева.

Она је додала да је просјечни одобрени износ 7.800 марака.

- Ово је до сада четврти јавни позив, а 199 предузећа је добило средства за подстицање увођења ИСО стандарда укупне вриједности 1.375.190 марака - додала је Латинчићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана