За угрожене економије 100 милијарди долара

Глас Српске
За угрожене економије 100 милијарди долара

ВAШИНГТОН - Свјетска банка је у посљедњих 18 мјесеци издвојила рекордних 100 милијарди долара финансијске подршке земљама у развоју, саопштено је из ове институције, пренио је Танјуг.

Овај новац, наводи се у саопштењу, представљао је помоћ за опоравак од посљедица глобалне економске кризе.

- Банка је, на захтјев својих чланица, почела да повећава позајмице од јула 2008. године, када се тражња из земаља у развоју повећала у свјетлу погоршања стања у свјетској економији - навели су из Банке.

Највећи дио кредита одобрених по отпочињању кризе у 2008. години, кажу у Свјетској банци, у износу од око 60,3 милијарде долара, отишао је земљама са средњим приходом које су имале тешкоће са позајмљивањем на глобалним финансијским тржиштима. Кредити тим земљама су прије кризе износили просјечно 15 милијарди долара годишње.

- У међувремену обим зајмова и бесповратних кредита посредством фонда Свјетске банке за најсиромашније земље свијета достигао је 21,2 милијарде долара током периода кризе, у поређењу са око 12 милијарди долара годишње прије кризе - наводи се у саопштењу.

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик упозорио је да ће, с изласком свијета из кризе, економски опоравак бити неуједначен и да ће се земље суочити с појавом поновног слабљења и новим изазовима.

Да би се изборила с повећаном тражњом свјежег новца, Свјетска банка је затражила од чланица да попуне њен буџет, о чему ће бити одлучено касније овог мјесеца на састанку Свјетске банке и Међународног монетарног фонда.

Пројекти

Свјетска банка је саопштила да је од јула 2008. године пружила подршку за 497 пројеката ради подстицања економског раста, борбе против сиромаштва и подршке приватном сектору, укључујући 28 милијарди долара за финансирање инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана