За Телеком мало 1,1 милијарда евра

Глас Српске
За Телеком мало 1,1 милијарда евра

БЕОГРAД - Радна група за продају "Телекома Србије" предложиће Влади Србије да не прихвати понуду "Телекома Aустрија", који је за куповину 51 одсто акција "Телекома Србије" јуче понудио 1,1 милијарду евра, јавио је РТС.

Представници "Телекома Aустрија" послали су јуче побољшану понуду за куповину 51 одсто акција "Телекома Србија", понудивши 1,1 милијарду евра умјесто првобитних 950 милиона.

Нова понуда аустријског "Телекома" предвиђа исплату од 800 милиона евра одмах и додатне годишње исплате у сљедећих девет година, тако да укупна вриједност трансакције буде до 1,1 милијарду евра, наведено је у саопштењу те компаније.

Како је наведено у саопштењу "Телекома Aустрија", који је у Србији власник мобилног оператера Вип мобајл, из побољшане понуде за већински удио у "Телекому Србија" искључена је ранија обавеза инвестирања.

Првобитна понуда "Телекома Aустрија" достављена 21. марта обухватала је цијену од 800 до 950 милиона евра за 51 одсто акција "Телекома Србија" и капитална улагања од 450 милиона евра за три године.

Како се истиче, побољшана понуда је условна и, као и првобитна, зависи од одобрења Комисије за заштиту конкуренције у Србији о концентрацији на тржишту и договора о структури трошкова "Телекома Србије" у одређеном периоду.

Минимална цијена коју је Влада раније одредила за преузимање 51 одсто капитала "Телекома Србије" је 1,4 милијарде евра.

Пакет акција   

Пакет од 51 одсто акција српског "Телекома" продаје се у цјелини. Власник 31 одсто је држава Србија, а медији спекулишу да би грчки Оте, који је власник преосталих 20 одсто акција, могао да спусти цијену за свој дио пакета.

Уколико држава не пристане на евентуално побољшану понуду, у Влади за РТС кажу да су мале шансе да рок за продају националног телеоператера поново буде продужен.

"Телеком Србије" посједује компанију "Телекома Српске" у РС и "м:тел" у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана