За текстилце више од 300.000 марака

Марина Чигоја
За текстилце више од 300.000 марака

БAЊA ЛУКA - Министарство индустрије, енергетике и рударства РС исплатило је јуче предузећима из области текстила, коже и обуће 320.350 марака субвенција за децембар 2009. године. Фирмама из ове области лани је исплаћено 4,6 милиона КМ субвенција.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС кажу да је прошле године субвенције користило укупно 79 предузећа, у којима је било запослено више од осам хиљада радника, што је 88,3 одсто од укупно запослених у индустрији текстила, коже и обуће. Предузећа су добијала 50 марака субвенција по раднику.

Додају да је позитиван ефекат субвенција Министарства био то да су предузећа из ове области задржала број радника, као и да су забиљежила благи раст запослених у 2009. години у односу на годину раније.

- Поред тога, већина предузећа има уговорену производњу до септембра ове године, што значи да у наредном периоду не би требало да буде већих поремећаја на тржишту - кажу у Министарству и додају да је значајно повећана и редовност исплате зарада и накнада радницима, те уплата пореза и доприноса.

Према дјелатностима, највећи број корисника средстава била су предузећа која се баве производњом коже, предмета од коже и обуће, затим предузећа која производе одјевне предмете и предузећа из области производње текстилних предива и тканина.

Предсједник Извршног одбора Удружења текстила, коже и обуће Привредне коморе РС Радован Пазуревић рекао је да је стање у предузећима из ове области и даље тешко, те да је захваљујући субвенцијама велики број предузећа избјегло затварање или отпуштање радника.

- У овој грани у којој тренутно ради око 9.800 радника, ситуација није добра. Осјети се да један број фирми има великих проблема у пословању, а негативни ефекти економске кризе и даље су присутни. Због тога су субвенције Владе РС добродошле. Да није било ове помоћи, према нашим процјенама, најмање 60 одсто предузећа морало би да престане са радом - казао је Пазуревић.

Корисници

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истичу да су највећи корисници субвенција била предузећа "Спортек" из Котор Вароша у износу од 585.050 марака, "Новотекс" Требиње у износу од 415.550 КМ, "Бема" Бања Лука у износу од 400.700 марака, "Санино" Дервента у износу од 315.300 и "Aлфа" Модрича у износу од 166.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана