За ТЕ Станари 500 милиона евра

Марина Чигоја
За ТЕ Станари 500 милиона евра

БAЊA ЛУКA - Енергетска компанија "EFT Group" потписала је јуче у Бањој Луци са "Dongfan Electric Corporation" из Кине уговор о изградњи и пуштању у погон термоелектране Станари код Добоја. Термоелектрана би требало да буде изграђена до 2014. године, а вриједност цјелокупног пројекта износи више од 500 милиона евра.

Предсједник Владе РС, који је присуствовао потписивању, рекао је да је ово значајно јер се ради о уговору о испоруци опреме и изградњи са једном од водећих компанија из ове области у свијету.

- Ово је први уговор "Dongfan Electric Corporation" у Европи, на што смо посебно поносни и увјерени смо да је то само први од заједничких ангажмана. Укупан пројекат је вриједан око 500 милиона евра, од чега потписани уговор износи око 400 милиона евра - казао је Додик.

Додао је да пројекат изградње ТЕ Станари обезбјеђује енергетску стабилност и будућност РС.

- То је и демант свима који нису вјеровали у овај пројекат и који су из различитих побуда жељели да онемогуће његову изградњу - нагласио је Додик.

Он је рекао да ће Влада РС наставити да у оквиру својих надлежности подржава овакве и сличне пројекте.

- Наш план је да заједно са кинеском компанијом, "EFT" и "Електропривредом РС" у будућности развијемо партнерски однос који ће динамизирати инвестиције на овом плану - казао је Додик.

Предсједник "Dongfan Electric Corporation" Ванг Ђи изразио је задовољство приликом да сарађују са РС.

- Развој енергетике на првом је мјесту области које доприносе успјешности привреде у Кини. Код нас је доказано да ако земља има потенцијал у енергетском сектору, она ће се брзо и развијати. Зато нам је драго што данас учествујемо у развоју енергетике РС - казао је Ванг Ђи.

Предсједник "EFT Group" Вук Хамовић рекао је да је "Dongfan Electric Corporation" дао најконкурентнију понуду по принципу "кључ у руке", те да је рок за изградњу 45 мјесеци од ступања на снагу уговора.

- Електрана ће имати 300 мегавата инсталиране снаге и функционисаће у складу са директивама ЕУ о заштити животне средине. Укупна планирана инвестиција у рударско-енергетски комплекс Станари износи више од 500 милиона евра. "EFT" ће четвртину ове суме финансирати из сопствених средстава док ће остатак финансирати група кинеско-европских банака - казао је Хамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана