За Швеђане кеш не постоји

Б92
За Швеђане кеш не постоји

Швеђани четири од пет куповина плаћају електронским путем или картицом, показује најновије истраживање спроведено у тој скандинавској земљи.

За Швеђане, чини се, кеш не постоји. Сваки Швеђанин користи услуге електронског плаћања у просjеку 260 пута на годишњем нивоу.

Захваљујући електронском систему плаћања, попут "Swish", превазиђена је потреба за коришћењем банкомата за готовину, док на уличном нивоу, чак и малопродајни ланци шведске верзије "The Big Issue" и "Situation Stockholm" прихватају плаћање картицом.

Међутим, ово није растући тренд у Европи. У Италији, на примјер, кеш је још увијек непревазиђен и чини три четвртине укупне куповине.

С друге стране, према наводима Удружења шведских банкара, оружани пљачкаши, чини се, остају без посла. Тако је у 2012. години у Шведској пријављено само пет пљачки банака, што је најнижа стопа у посљедњих тридесет година.

Према истом истраживању, чак двије трећине Швеђана вјерује да је готовина у руци основно људско право, а према мишљењу ванредног професора индустријске динамике Никласа Адвирсона потпуни нестанак новца из шведског система би могао да се деси 2030. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана