За сузбијање кризе у БиХ 39 милиона евра

Тања Милаковић
За сузбијање кризе у БиХ 39 милиона евра

БAЊA ЛУКA - Споразум за помоћ из Инструмента за претприступну помоћ (IPA) у износу од 39 милиона евра гранта јуче су у Сарајеву потписали министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић и шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас, саопштено је из Министарства финансија БиХ.

Вранкић је рекао да ће овим бесповратним средствима бити финансирани инфраструктурни пројекти, повећање износа осигураних депозита, те подршка малим и средњим предузећима.

- За помоћ овим предузећима предвиђено је два милиона евра, за жељезнички коридор 5ц девет милиона, за маховљанску петљу пет милиона, а за бијељински водовод и канализацију биће издвојено 3,5 милиона евра - казао је Вранкић.

Према његовим ријечима, за воде и санитацију у ФБиХ биће издвојено 12 милиона евра, водовод у Бањој Луци милион, хидроелектрану Добој 5,5 милиона, те за подршку Aгенцији за осигурање депозита БиХ милион евра.

- Европска комисија ће кроз IPA 2010, у виду Пакета за сузбијање посљедица економске кризе у БиХ за сљедећу годину, издвојити 41,5 милиона евра бесповратних средстава. То значи да ће ЕУ за ову и идућу годину издвојити око 80 милиона евра за помоћ привреди у БиХ - рекао је Вранкић.
Шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас рекао је да се нада да ће овај, као и сљедећи грант бити "окидач" за значајно финансирање пројеката у БиХ у вриједности од неколико стотина милиона евра.

Савјет министара ЕУ

Куркулас је подсјетио да је Савјет министара ЕУ у понедјељак одобрио зајам од 100 милиона евра микрофинансијске помоћи БиХ за 2010. годину.

- Ово је само подршка стенд-бај аранжману са Међународним монетарним фондом, који ће бити доступан БиХ сљедеће године, ако се испуне услови који су предвиђени писмом намјере - рекао је Куркулас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана